Палят коледните светлини в Шумен на 11-ти декември
02.12.2019
Смущения на тока във Върбица
03.12.2019

Край на фиктивните прегледи на автомобили, свързват пунктовете в онлайн система

Снимка: Pixabay

Измервателните уреди в пунктовете за годишни технически прегледи /ГТП/ на автомобили да бъдат свързани в централизирана онлайн система, такава система разработват Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и Министерството на транспорта.

Въведените данни от прегледа с газ анализатор, спирачните стендове и др. уреди ще постъпват в реално време, не само в компютрите на пункта, а и в тези на новата системата. Така контролът от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и МВР ще е постоянен. Онлайн системата на практика ще пресече опитите за манипулация и фиктивните прегледи за техническото състояние на автомобилите, смятат експерти.

„Смяна на измервателните уреди няма да се наложи. Единственото изискване към пунктовете ще е да се снабдят с устройвство, което да осигури достъп до паметта на уредите и съответно да подава информацията онлайн към централизираната система“. Това обясни за shumenonline.bg Костадин Вардев, главен експрет в Министерството на транспорта.

В момента цялата информация от извършения преглед постъпва само в локалния сървър на пункта, а за да се установи дали данните са манипулирани контролните органи трябва да влзязат на проверка в самия пункт и да извършат ревизия на компютрите. Другият начин, за установяване на нарушение е чрез акция след подаден сигнал.

„Чакаме автомобила да излезе от пункта, връщаме го и извършваме повторно измерване, при което се отчитат разлини данни от първоначално посочените. Това е другия начин да ги хванем“, посочи още експертър и разказа как преди няколко години в Хасковско изловили 100 камиона фантоми минали през един и същ пункт за преглед.

„На камерите видяхме как един камион мина около 100 пъти с различни регистрационни номера, които след проверка от гранична полиция се оказа, че са в чужбина, а въпросните около 100 регистрационни номера  фалшиви. Така един камион беше минал прегледа на висчки други камиони във фирмата“, допълни Вардев.

Софтуерът на онлайн системата и изграждането на центърът за наблюдение ще бъдат реализирани със средства отпуснати от Министерството на транспорта.

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено