Три нови случая на чума при диви свине, достъпът до яз. Драгоево забранен
03.12.2019
Нито един хванат по време на акция „Инвалидно място“
03.12.2019

На учение: Водолази извадиха тялото на „удавил“ се в Шуменското езеро рибар

Екип водолази от „Специализирани оперативни дейности“ към РДПБЗН- Варна извадиха тялото на „удавник“ от водите на Шуменското езеро. Това стана днес по време на провело се пожаротактическо учение. В симулативната акция по изваждането на удавника и спасяването на друг, изгубил се в гората и ранен рибар, участие взеха над 30 души служители на РСПБЗН, ОДМВР, Напоителни системи и медици от Спешна помощ град Шумен.

По разиграния сценарий  тримата мъже на име Пешо на 57 г., Гошо на 55 г. и Иван на 59 г. решават да отидат на риболов на Шуменското езеро за няколко дни. Рибата кълве, риболовът върви. Идва вечерта и като всяка мъжка компания се започва приготвяне на салати, пече се месо, чашите се пълня с домашна ракия и вино.

Пръв на сутринта се събижда Пешо. Въпреки намалената видимост решава да влезе в езерото да провери герима и такъмите.  Влиза около 40 м. навътре в езерото за нещастие му прилошава, губи равновесие и пада в ледените води на езерото. Час след злополучното падане Гошо и Иван се събуждат с тежък махмурлук и с ужас установяват, че приятелят им Пешо и лодката ги няма. След 10 минути лутане единият рибар предприема тъсене в близката горичка, другият остава на място. След половин час Иван получава обаждане от Гошо, който му съобщава, че не е открил Пешо, връзката обаче прекъсва. За нещастие Гошо се подхлъзва и пада, в следствие на което губи съзнание. Притеснен, че не може да се свърше с Гошо, а от Пешо няма и следа, Иван подава сигнал на 112.

Минути след сигнала в РДПБЗН Шумен е създадена организация, а екип вече пътува към мястото на инцидента.

По преценка на директора на РДПБЗН Шумен към мястото биват насочени и екип на сектор „Специализирани оперативни дейности“ към РДПБЗН- Варна.

След 20 минутно издирване екипът от водолази извадиха тялото на 57-годишния рибар Пешо.

Другият рибар Гошо бе намерен в безпомощно състояние в гората.

Целта на учението е да се проверят реакциите на всички институции в рамките на единната система за спасяване.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено