Голф изгоря като факла, огнеборци гасиха гараж и комин, отводняваха помпена станция
09.12.2019
Тежко дежурство: Огнеборци оказаха помощ на катастрофирали водачи, гасиха къщи, кола и комин
09.12.2019

Германци отстреляха 25 диви прасета, най-точна в стрелбата се оказа жена

Снимки: СИДП

Хубавото и топло време през тази есен накара много любители на лова да гостуват в стопанствата на Североизточното държавно предприятие и да се включат в гонките за дива свиня.

От СИДП съобщават, че до момента две групи са ловували дива свиня в ДГС-Преслав. Една немска и една българска. Германците отстреляха 25 прасета, като с най-много попадения бе единствената жена в групата, която отстреля 6 животни, разказва ловният специалист на стопанството Владимир Сребров. Чужденците идват за трета поредна година в териториалното поделение, като с всеки сезон към тях се присъединяват и други техни колеги, след като разберат, че в Преслав условията за лов са много добри. Тази година групата вече е от 11 човека, които веднага след гостуването си заявиха, че през 2020 отново ще дойда в България и то в ДГС-Преслав.

Втората група гостува в стопанството на 24 ноември. 7 ловци от София удариха 10 диви свине, от които един глиган със сребърен медал. Директорът на ДГС-Преслав инж. Живко Алексиев сподели, че ловците са останали изключително доволни от организацията и отстреляните екземпляри и са заявили още един лов през декември месец.

Още няколко групи ще гостуват в стопанството през зимните месеци. През декември отново се очакват ловци от страната, а през януари от Германия.

Всяка гонка се прави по предварително разчертан план. Всеки детайл е отработен предварително, всяка ситуация е проиграна и пропуски няма. В 8.00 часа всички вече са по пусиите и лова започва. В ДГС-Преслав гонките за деня са четири, като лова приключва в 16.30 часа. Според Влади Сребров за повечето ловци няма значение дали вали дъжд или сняг, дали е кално и дали е студено. Хората са дошли да ловуват и не искат да пропуснат нито един миг от светлата част на деня! За тях дори обяда трябва да е съкратен във времето, за да имат време за любимото си хоби и за общите и незабравими изживявания. Усилията на служителите от стопанството са насочени към това, да създадат за гостите си една невероятна емоция и за ловците да останат спомени, които с удоволствие да разказват след това през годините. И наистина успяват.

Интересът на ловците е изключително голям. Пакетният лов включва отстрелването на 5 броя диви свине, като се доплаща само за женските, които са с тегло над 80 килограма, като говорим за трупно тегло, след изкормването на животното. Пакетната цена е 500 евро на ден, а доплащането за женските е 300 евро. Гостите на стопанството отсядат в уютен хотел в село Сушина, където собствениците им предлагат кухня и напитки типични за региона. Домакините напомнят на всички, които са избрали да ловуват при тях, че в цената на пакета за лов на дива свиня влизат:  ловен водач, високопроходими автомобили, организирането на самата гонка от служителите на стопанството, храна и отлични условия за отдих и забавления.

shumenonline.bg

 

1 Comment

  1. нашенец каза:

    Два дена всичките плюхте по човека, който е убил вълк, сега за новината, че германци са отстреляли 25 диви свине нито дума.
    Щом са немци могат да стрелят, а нашият не може – така ли?
    Или сме най-силни в плюенето, че видиш ли ще станем по-големи, по-велики, по-изискани като оплюем един нашенец!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено