Хоу, Хоу, Хооууу! Дядо Коледовци на колела
23.12.2019
Пламнал Мерцедес, пожари в комини и контейнери гасиха огнеборците в Търговищко
23.12.2019

Нова измама: Емейли от адвокати и ЧСИ плашат с неплатени задължения

Нова измама от фалшиви емейли плъзна в интернет, за това съобщават читатели получили заплашителни писма на електронните си пощи. Имейлите са от адвокати или частни съдебни изпълнители, които  предупреждават, че имате задължения и се налага да ги платите спешно.

При отваряне на електронно писмо то заразява компютърът ви и източва парлите ви за достъп до банковите ви сметки, предупреждават специалисти.

Наш читател е бил предупреден от адвокат Ивайло Тодоров, че, „ако не плати лизинга си в посочения срок, подлежи на принудително вземане“. Името се оказва на реален адвокат, но той по никакъв начин не е съпричастен към въпросния мейл. Във фишинг атаката следва обяснение за принудително събиране на дължимата сума и уточнението, че повече подробности има в приложения файл. Именно той не бива да се отваря тъй като инсталира зловреден код, който компрометира компютъра и данните в него.

Подобен емейл е получила и адвокат Ваня Недва от Адвокатската колегия в Търговище. В емейла, изпратен до нея, мнимият ЧСИ Ивайло Стефанов я уведомява, че е осъдена да заплати издръжка, определена от съда.

„При направена от мен справка на сайта на Камарата на ЧСИ установих, че съдия изпълнител с такова име няма. Термините, които използват, макар юридически, не съответства на това, което искат да кажат“, каза за shumenonline.bg адвокат Ваня Недва.

Тя уточнява, че получаването на покана за доброволно плащане си има специална процедура. Първо трябва да сте били осъдени, т.е да е имало някакво съдебно производство срещу вас и едва тогава да получите покана за доброволно плащане, след като ищецът по делото се е снабдил с изпълнителен лист срещу вас. В регистъра на адвокатите и ЧСИ може да проверите дали лицето, което ви пише, е реално или не. Ако имате съмнение, че сте длъжник, не бързайте да плащате, първо се свържете с компетентно лице.

Компютърни специалистите съветват внимателно да проверявате електронните адреси в пощата си и, ако те не са ви известни, по-добре не ги отваряйте и не отговаряйте на тях. Опитайте да се свържите с посочената институция по телефон или на място.

shumenonline.bg

12 Comments

 1. Marina каза:

  Получих подобен мейл, използваг истинско име на ЧСИ Галин Костов. Къде да ги репортна? Цитат: „С настоящето и на осн. чл. 458 от ГПК във връзка с чл. 191, ал.3 от ДОПК Ви уведомявам, че срещу Вас е образувано изпълнително дело, по реда на ГПК, с оглед непогасени от Вас задължения към Телеком Груп АД. В приложения документ, можете да се запознаете с изпълнителния лист, издаден от Софийски Градски Съд, както и със сроковете за принудително изпълнение, които ще започнат да текат.

  С уважение,

  Галин Костов

  Частен съдебен изпълнител рег. №854

  Район на действие

  Софийски Градски Съд

  Тел. 0700 11 854 „

 2. Мариан каза:

  Marina, абсолютно същият текст получих днес на мейла си.
  Мариан

 3. Минева каза:

  Ок, заблудих се, отворих мейла, чукнах файла, но от телефон. И сега какво? Какво трябва да направя и как да разкарам файла, който е свален на телефона? Опитвам се и ми изписва, че нямам разрешение да го направя.

 4. бля бля каза:

  и аз получих.

 5. Gal каза:

  Току що и аз. Веднага изключих пуснах антивирусна, но за по-сигурно ще преинсталирам целия компютър. А уж внимавам.

 6. Анелия Костова каза:

  И аз днес / 7.10.20 / получих уж от адв. Галин Костов. Всиччко това безкрайно ме стресира. Как се свиква с мерзост?! Не го отворих, разшетах се из нета и попаднах на всички вас. Благодаря , че сте споделили!

 7. ВИП каза:

  Здравейте,
  и аз получих същия мейл днес .Усъмних се , направих справка за чси 854 но не отговаря на истината. Истинският номер на чси Галин Костов е 924 , поне така излиза в интернет.
  Просто изтривайте такива фалшиви мейли и не ги отваряйте.

 8. Mariana Yakova каза:

  Днес и аз получих такъв имейл, но не отворих приложения файл, защото е във формат Word и защото фирмата на кооято уж дължа пари е в Благоевград. Проверих и ЧСИ Галин Костов, който е друг имейл и друг регистрационен номер в камъаата на ЧСИ.

 9. ДА каза:

  Благодаря ви за информирането.

 10. ТОП 72 каза:

  Здравейте,и аз получих същия мейл от Галин Костов със същото съдържание на писмото.Благодаря ви,че сте споделили в интернет за тази измама.

 11. Борислав каза:

  Същия имейл като при Мариана. Антивирусната (NOD32) веднага го метна в детектид айтъмс с предуперждение за троянец.

 12. Веско каза:

  И аз получих ,но не го отворих.Нямам връзка с тази компания Телеком.Проверих ,че има още хора като мен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *