2 584 пациенти смениха личния си лекар
10.01.2020
От кои чешми в Шумен водата е негодна за пиене?
10.01.2020

Комисия ще „лови“ нелегалните, но иначе изрядни, превозвачи в Шуменско

Комисия с предствители на ДАИ, НАП, КАТ и икономическа полиция ще дебне нелегалните, но иначе изрядни превозвачи, които дублират градските и междуселските редовни автобусни линии. Това стана ясно по време на провелото се днес заседание на Областната транспортна комисия свикана от облатсният управител на Шумен проф. Стефан Желев. До извънредната среща се стигна след като превозвачите от всички браншови организации обявиха, че илизат на национален протест на 13 януари.

„Необходима е съместна работа и систематични мерки, за да се разбере, че има обществена нетърпимост, защото това явление ще унищожи транспортната система в общините, така както стана в Пазарджик и Кюстендил. Ако този проблем се задълбочи няма да можем да изпълняваме извършването на тези превози в определени общини“, посочи Галин Банков, един от управителите на „Пътнически Автотранспорт Шумен“.

Според управителите на фирмата общо 29 са нелегалните превозвачи в Шуменско, които в абсолютно нарушение на закона спирали на спирките за обществен транспорт и качвали пътници без да притежават нужното разрешение. Освен леки автомобили, някои от тях регистрирани като таксита, в списъка попадат минивани и бусове. Почти всички са с шуменска регистрация като има една с търговищка регистрация, която возила пътници от село марково до Косово и една със софийска регистрация превозваща пътници към град Върбица.

Местата с най-голямо присъствие на нелегални превозвачи били спирката на обръщача на кв. „Боян Българанов“, спирките по линия №6 и №7 на Руски паметник, спирката на ул. „Алабин“, тези на Автогара и Кооперативния пазар. От Автогарата в Шумен, редовно и необезпокоявано нелегални превозвачи качвали пътници, които превозвали до селищата в общините Шумен, Нови пазар, Смядово, Велики Преслав, Върбица, каспичан, Хитрино и Каолиново. Като пиаци нарушителите изпозлвали спирката на автогарата, паркинга пред ж. п. гарата и паркинга до Градската градина и често стигали до саморазправа с водачите на обществения транспорт.

„От началото на годината са устанвиени 4 нелегални превозвачи, на които ще бъдат съставени наказателни. При последната акция, съсместно с РУ Нови пазар, беше иззет един автомобил, за който се установен превоз на пътници“, отчете Коста Костов инспектор в Автомобилна администрация Шумен. Той сподели, че трудността за установяване на деянието се дължи поради нежеланието на пътниците да съдействат на контролните органи. Друг фактор, който затруднявал борбата им с нелегалните превозвачи бил недостатъчния човешки ресурс. На територията на 10-те общини в Шуменска област работел един единсвтен екип от двама души.

По думите заради структурни промени в Административна администрация Шумен в най-скоро време отделът в Шумен няма да участва при извърпането на контрола. Той щял да се поеме от колегите им във Варна.

„За миналата година сме извършили 3 специализирани операции, при които обаче нарушения не бяха констатирани. Практиката ни показва, че водачите, които извършват нелегален превоз са стриктни и изрядни водачи – изпозлват се колани, автомобилите са изрядни, поради което установяването на такъв нерегламентиран превоз е много трудно“, посочи шефът на КАТ Шумен Веселин Георгиев.

За изминалата година наложените глоби от КАТ за спиране на автобусни спирки са 394 брой.

От НАП признаха че правомощията им за установяването на такова нарушение са изключително малко, тъй като пътниците казвали, че са приятели или познати на водачите.

За установяване на нарушителите комисията ще работи и със снимкови или видеоматериали, които легалните превозвачи или пътниците, решили да съдействат, могат да изпращат до КАТ Шумен.

За председател на комисията бе избран зам.-директорът на ОДВМР Шумен комисра Тодор Енчев.  Ежемесечно председателят на комисията ще информира писмено областния управител на Шумен за резултатите от извършените проверки.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено