Комисия ще „лови“ нелегалните, но иначе изрядни, превозвачи в Шуменско
10.01.2020
Превозвачите отлагат протеста, TOL системата тръгва на по-ниски тарифи
10.01.2020

От кои чешми в Шумен водата е негодна за пиене?

Снимка: Pixabay

С отклонения по микробиологични показатели е водата от чешмите в местността „Бабешкия мост“ в кв. Боян Българанов, тази на кръстовището на ул. „Тетово“ и ул. „Васил Левски“ (срещу Томбул джамия) и чешма № 1 по пътя от град Шумен за село Лозево. Водата от тези чешми не следва да се ползва за пиене. Това сочат резултатите от извършено пробонабиране на 6 януари и проведения лабораторен контрол на водата от единадесет местни водоизточника, съобщават от РЗИ Шумен.

Водата от чешмата на ул. „Янко Сакъзов”е с наднормено съдържание на нитрати. Измерената  стойност за нитрати е 56 мг/л, при максимално допустима 50 мг/л. Водата от тази чешма да не се ползва за пиене от малки деца, съветват здравните експерти.

По всички изследвани показатели отговаря водата от чешмите в град Шумен до к-с „Кьошковете”, по пътя за Паметник „Създатели на българската държава”, по пътя от град Шумен за кв. Дивдядово, в кв. Дивдядово, ул. „Изворна“ до комплекс „Бохеми“, в кв. Дивдядово, ул. „Поройна“, чешма№ 2 по пътя за село Лозево и чешмата на разклона за село Кочово по пътя от село Лозево за Новосел.

При извършеното пробонабиране на 8 януари и проведения лабораторен контрол на водата от местните водоизточници в селата Дибич и  Панайот Волов бяха получени следните резултати:

– водата от чешмата в село Дибич по пътя за село Илия Блъсков отговаря на здравните изисквания по всички изследвани органолептични, физикохимични и микробиологични показатели;

– водата от чешмата в село Панайот Волов е с наднормено съдържание на нитрати. Измерената  стойност за нитрати е 62 мг/л, при максимално допустима 50 мг/л. Водата от тази чешма да не се ползва за пиене от малки деца.

От РЗИ обръщат внимание, че получените резултати отразяват моментното състояние на водата от местните водоизточници. Качествата на водата от тях зависят изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна обработка (дезинфекция).

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено