Температурите се повишават още
10.01.2020
Пламнали отпадъци гасиха огнеборците в Шумен
10.01.2020

Транспортът излиза на протест в понеделник, спират курсовете по редовните автобусни линии

Снимка: shumenonline.bg

Превозвачите от всички браншове – пътнически, товарни, международни и таксиметрови излизат на национален протест на 13 януари. Недоволството им е срещу несправедливите „обхват и цени“ на тол системата, които ще доведат до поскъпване на транспортните услуги и стоките обвързани с превоз.

„Протестът ще се проведе със спиране на изпълнение на курсове по редовни атобусни линии от общинската, областната и републиканска пътна схема. Обхватът на неизпълнението ще стане ясен, след срещата ни с министъра на транспорта. Градският транспорт в Шумен няма да бъде спрян“. Това каза за shumenonline.bg инж. Деян Банков , управител на „Пътнически автотранспорт Шумен“.

„От браншовите организации се извиняваме на пътниците за причиненото неудобство, но за нас нещата са стигнали до тук, че да излезем на протест и да поставим въпроса ще има ли обществен транспорт“, допълни инж. Банков.

ТОЛ системата е един от редицата поводи да изразят недоволството си с протест, на който ще поставят исканията си. От бранша настояват да бъдат взети адекватни мерки по отношение на нелегитимните превози, дублиращи изпълнението на редовните автобусни линии, инкриминиране на тази дейност, актуализиране на републиканката транспортната схема и ред други въпроси, които превозвачите са поставяли през годините.

„Няма друга държава с толкова голям процент влязал в ТОЛ система от пътната мрежа. В Словения само 3% от пътната мрежа е покрита от системата, у нас – в пъти повече от над 27 хил. км пътна мрежа малко над 6 хил. платени километра магистрала, първокласни, второкласни пътища“, поясни автобусния превозвач.

„Тази такса ще е един товар върху нас и е абсурдно да се поеме от пътниците. Как да вдигна цената на билета, дотолкова, че да си покрия разходите и това да не се отрази на джоба на пътниците, повечето от тях са пенсионери и хора с ниски доходи. Всичко това ще обезсмили изпълненнието на редовните автобусни линии и ние, по чисто икономически причини, ще бъдем принудени да спрем да ги изпълянваме“, посочи инж. Банков.

Очакваното увеличение на транспортните услуги у нас ще бъде между 20 и 25 процента.

Близо 15  организации от цялата страна ще се включат в националния протест. В понеделник над 3000 автобуса и 2000 камиона в повече от 60 града ще преустановят превозите на хора и стоки.

Със символичен протест таксиметровите водачи в Шумен ще подкрепят протеста и исканията на колегите си от бранша, каза зам.-председателят на Националния съюз на превозвочите Иво Кулев.

„Искаме преразглеждане на ТОЛ системата, на общинския данък, системата бонус малус, отпадане на винетните такси на територията на общините и на компрометираните пътища. По неофициални данни застраховките за около 80% от автомобили ще стигнат сумата 1 200 лв., което неминуемо ще доведе до увеличаване на тасиметровите услуги.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено