Преславяни измайсториха „шишеядец“ за събиране на пластмасови бутилки
13.01.2020
Пожарникари спасиха заклещено куче, гасиха пожари в контейнери и сухи треви
13.01.2020

Заради лоша хигиена БАБХ затвори магазини в Шумен и Търговище

Снимка: Пресцентър БАБХ

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) издаде заповеди за спиране експлоатацията на обекти на територията на областите Шумен и Търговище.

ОДБХ Шумен спира дейността на обект поради липса на  регистрация по чл. 12 от Закона за храните, лоши хигиенни условия и наличие на храни с изтекъл срок на годност.

От ОДБХ Търговище е издадена Заповед за спиране експлоатацията на обект поради лоша текуща хигиена, несъответствия в състоянието на материалната база,  непредставяне на документи за произход на получените храни.

Възбранени и насочени за унищожаване са 497 кг храни от животински произход (месо и месни заготовки, месни продукти и субпродукти, птиче месо, рибни продукти, мляко и млечни продукти, деликатесни продукти, пчелен мед, сланина). Сред тях има стоки с изтекъл срок на годност, без етикетировка, без идентификационна и здравна маркировка, без документи за произход;

Също така ще бъдат унищожени 60 кг и 100 грама храни от неживотински произход (супи, трайни сладкарски изделия, туршии, печена тиква, кисело зеле) без етикетировка и документи за произход.

Нарушенията са открити при засилените проверки във връзка с официалните празници (Коледа и Нова година), които Агенцията проведе по Заповед на изпълнителния директор в периода 16.12.2019 г. до 01.01.2019 г. Проверени са общо 2401 обекта на територията на страната. Съставени са 51 акта за установяване на административни нарушения и 68 предписания.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено