Седмица без валежи и високи за сезона температури
13.01.2020
Заради лоша хигиена БАБХ затвори магазини в Шумен и Търговище
13.01.2020

Преславяни измайсториха „шишеядец“ за събиране на пластмасови бутилки

Снимки: Боян Ганчев

Метално шише с размери 2,5 м. на 1 м., в което ще се събират пластмасови бутилки, измайсториха трима мъже от Велики Преслав.

Идеята за съоръжението възникнала спонтанно във фейсбук след пост на Боян Ганчев, в който споделил, че кампанията “Капачки за бъдеще” вече ще се събира и пластмасови бутилки. Тогава с Боян се свързали други двама преславяни Златомир Златев и Йордан Пенчев. Още на следващия ден тримата започнали работа по проекта за изработка на шишеядеца.

Със свои средства мъжете закупили необходимите мрежа, шина и профили. Реализацията на проекта е дело на Златомир, който учи последна година дърворезба във Велико Търново.

„Благодарим на Община Велики Преслав, че ни помогнаха при избирането на модела. Съоръжението ще бъде поставено близо до пазара в града, където има камери. Молбата ни е хората да ги смачкват и заедно с капачките да ги поставят в шишеядеца, тъй като така заемат по-малко място и са по-удобни за транспортиране“, каза за shumenonline.bg Боян Ганчев.

Съоръжението ще бъде боядисано в жълто, а в близост до него ще има упътваща табела.

„Ако не успеем да се включим в кампанията, събраните шишета ще отидат за рециклиране. Веднъж седмично Булекопак събира разделните отпадъци в града ни, така че полза от съоръжението ще има“, допълни Боян.

Кампанията събира пластмасови капачки от години, а с парите от предаването им за рециклиране са закупени 22 кувьоза за различни болници, като само за 2019 г. броят им е 19. Според данни на инициаторите през изминалата година са събрани и рециклирани 190 тона пластмаса.

В инициативата в момента се обмисля предаването на събраните капачки да се организира четири пъти годишно, вместо два пъти, както е било досега.
shumenonline.bg

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено