В Омуртаг: Иззеха чували с контрабанден тютюн
14.01.2020
МВР отчете 17 загинали и 175 ранени по пътищата
14.01.2020

Кметът Христов: Няма да дадем съгласието си за завода, ако той вреди на хората

„Няма да дадем съгласието си за завода без да сме сигурни на 100%, че това няма да вреди на екологията и на жителите, на който й да е квартал в Шумен“. Това каза днес пред журналисти кметът на Шумен Любомир Христов на редовния си брифинг в Общината по повод строителството на завод за преработка на отпадъци, който хвърли в паника жителите на кв. „Дивдядово“.

„Боклукът е един от важните проблеми, затова започнахаме да търсим инвеститори, които да изградят завод за преработка на битови отпадъци. Този пробелм е световен проблем. Да, искаме да има такъв завод и ще следим за всички законови и екологични норми и чак тогава бихме се съгласили да се пристъпи към изграждането му“, поясни кметът.

Той апелира темата да не се политизира и увери, че ще информира медиите, общинския съвет и обществеността за всяка една среща с инвеститорите.

„Сега е моментът да вземем това важно решение, тъй като срокът на депото изтича, ако не вземем мерки има риск да изпаднем в криза с боклука“, заяви зам.-кметът по строителството и екологията инж. Боян Тодоров.

Очаква се инвеститорите да дойдат в Шумен до две седмици, за да разяснят пред шуменската общественост технологията на изгаряне на отпадъците, в завода, който ще бъде без комин. На срещата ще бъдат поканени експерти химици, физици и др., които да изкажат мнението си колко вреден или безвреден ще бъде завода.

По време на редовната си среща с медиите кметът Христов върна лентата назад и припомни, че още при идването на екипа му, преди 5 години, си поставили за задача възраждането на икономиката в Шумен.

„Смятам, че за тези години действително успяхме да постигнем добри резултати, имам предви Индустриална зона, а получихме и награда като град с най-много инвестиции“, отчете Христов.

Преди да пристъпи към преговори кметският екип се запознал с предприетите действия на предшествениците си. Преговорите за изграждането на такъв завод в Шумен започнали още през 2007 г., от тогавашното ръководство на Община Шумен. През 2010 г. корейска делегация посетила Шумен отново с намрение да се строи завод, темата за такъв завод продължила и през 2013 г. с инвеститори от Италия.  Така до 2016 г., когато сегашното ръководство на Общината успяло да привлече инвеститори.

„Тогава поканихме съвтениците и обществеността, пред които инвеститорите да разкажат за намеренията си.  2017 г. ние запознахме и общинския съвет, който гласува с 40 гласа „за“, с което ми дадоха правото да проведа разговори за играждането на такъв завод. За тези две години  някои хора, за едни и същи проблеми, промениха мнението си“, акцентира кметът.

„Не може да се говори пред медиите, че има складиран някъде си в Шумен боклук, който ще бъде преработен след построяването на завода. Този, който смята така, трябва да сигнализира съоветните органи“, добави той.

„Това са сериозни инвестиции, които се правят по всички изисквания законови и европейски, тъй като говорим за завод, който ще работи 20-30 години и ще решава екологичните проблеми на Шумен. Тези депа трябва да останат в историятра. Швейцария например, където бяхме, отдавна ги преработва на 100%“, поясни зам.-кметът.

Ценното от отпадъците ще влезе като суровина в производството, а всичко останало щяло да се преработва като енергия с 0% замърсяване. Капацитетът на завода ще бъде 105 хил. тона, като ще бъдат включени всички общини на територията на област Шумен.

Община Шумен няма да участва с финансови средства за изграждането на завода. Според уговорките Общината ще ползва преференции за такса депониране. Строителството на завода ще отнеме не по-малко от година, като инвеститорите ще вложат 30 млн. евро. Инвестицията ще бъде разделена на два етапа – първият за производство на пелети, при вотрия ще се изградят когенератори. Пелетите ще се изнасят за Германия.

Технологията на преработка вече е била представена в Министерството по околната среда и водите, където всички предстаители на общините дали положително становище за изграждането на завода.

Инвеститорите вече са закупи 70 дка земя, близо до депото в „Дивдядово“.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено