Пиян шофьор налетя на три дървета до х-л Шумен
15.01.2020
В Търговищко: Спипаха 17 годишна крадла с козметика, друг с медни проводници, трети пък се закачи към Енергото
15.01.2020

Планът за безпрецедентната операция готов, отстраняват общо 22 аварии по трасето

22 аварии, 3 в Търговище и 19 във Велики Преслав и Шумен, ще бъдат остранени по време на безпрецедентната акция на двете ВиК-ата Шумен и Търговище. Кранът за Шумен и Велики Преслав ще бъде завъртян в 00.00 ч. на 17 януари. В 4.00 ч. ще спре водоподаването от помпена станция Велики Преслав за водоемите на град Търговище. Това стана ясно по време на провелата се среща днес при областния управител на Шумен проф. Стефан Желев, на която присъстваха кметовете на Шумен, Велики Преслав и Търговище, управителят на ВиК Търговище и представител на шуменското дружество.

Най-рано водата ще дойде за Търговище и Велики Преслав – в късния следобед, около 16.30 ч. на 17 януари. Поради голямия брой аварии водата за Шумен ще дойде най-рано в обедните часове на следващия ден – 18 януари.

Сериозен ресурс ще бъде съсредоточен към най-тежките аварии в района на шуменското село Хан Крум.  ВиК екип от 10 човека и с помощта на пожарната ще работят по компрометирания участък до жп. линията край стария път за селото.

„Там ще отводним тунела, за да видим какво е състоянието. Ще отворим люк в горната част на тръбата, след което в нея ще влезе, оборудват с кислородна бутилка специалист, който ще влезе да направи оглед на състоянието на тръбата. За остраняването й сме ангажирали и заварчик“, това обясни инж. Галин Ганчев от ВиК Шумен.

В акцията ще помагат екипи от Бургас, район Нови пазар и район Изгрев.

Шуменските селата, които ще останат без водоподаване в деня на мащабния ремонт, са Дибич, Панайот Волов и Белокопитово. Без водоподаване ще остане и източната част на кв. „Дивдядово“. 

По време на мащабната операция ВиК Търговище ще помага за остраняването на авариите във Велики Преслав.

Три, сериозно оборудвани, екипа от Търговищкото ВиК ще работят на терен за отстраняването на трите установени аварии по трасето, четвърти екип ще отговаря за завъртането на крана. По план водоподаването за Търговище ще бъде възобновено в 16.30 ч. на същия ден. За ремонта на две от авариите ще се наложи преминаване през река Камчия.

За селата Братово Цветница, Пайдушко и Божурка ще бъде осигурена вода от местния водоизточник. Липса на вода няма да усетят болничните заведения и завод „Тракия глас“ в Търговище.

„На сайта на ВиК Търговище ще уведомим жителите на града, в кои райони ще бъде ограничено водоподаването. Ще направим всичко възможно да не оставяме населението без вода. Водоподаването ще бъде спряно в определени квартали, където сме установили сериозна консумация през зимата, това е ромския квартал. Там чешмите текат денонощно с цел да не замръзват“, посочи управителят на ВиК Търговище инж. Явор Миланов.

По думите му загубите от трите аварии, установени в Търговище, са 200 литра в секунда.

„Ако се наложи багерът ще го предоставим на колегите от Велики Преслав. Смятам, че сме направили нужната подготовка, за да можем да отреагираме максимално бързо. Това, което не знаем е времето, за което ще се оттече водата“, поясни инж. Миланов.

За екипите, ангажирани в акцията, ще бъдат осигурени храна и ободрителни напитки.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено