Без преференциалното паркиране за полицаи и прокурори
30.01.2020
Кастрят дървета, затварят улици
30.01.2020

Манолова пита кмета на Шумен за строежа на социалните жилища в кв. „Тракия“

Гражданската платформа „Изправи се.БГ“, на която Мая Манолова е председател, изпрати заявление за достъп до обществена информация до кмета на Шумен Любомир Христов относно проект за изграждане на жилищен блок със социални жилища в него, на ъгъла на улиците „Одрин“ и „Никола Вапцаров“ в града.

Поводът за подаденото заявление е сигнал от жителите на шуменския квартал „Тракия“ до „Изправи се.БГ“ в мобилната приемна на Манолова на 24 януари 2020 г.

Тогава гражданите дойдоха в приемната на Манолова и заявиха, че никой не е искал тяхното съгласие като жители на квартала за строежа на блока. Те се оплакаха и от липсата на прозрачност при вземането на решения, които пряко ги касаят.

Хората са против изграждането на такъв тип сграда, тъй като се притесняват, че районът ще се превърне в гето. До момента хората са събрали 500 подписа срещу строежа и са протестирали с искане сградата да бъде на друго място.

През лятото на 2019 г. общинският съвет в Шумен е гласувал проектът да се финансира от общината с 6400 лева, а остатъкът от средствата да бъде осигурен по европейска програма.

В заявлението за достъп до информация от гражданската платформа искат информация за проекта на строежа и задават въпроса дали смяната на локацията би довела до загуба на парите от европейско финансиране за проекта.

След допълнително проучване на „Изправи се.БГ“, стана ясно, че разрешението за строеж е издадено на 13 ноември 2018 година и проектът предвижда в блока да има 50 броя социални жилища и едно жилище за хора в неравностойно положение.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *