Екоинспекцията в Шумен на извънредна проверка на кариерата в Златна нива
04.02.2020
Възстановиха автобусната линия Шумен-Нови пазар
04.02.2020

Готвят V-тото издание на конкурса „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“

Снимка: shumenonline.bg

V-тото издание на Националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“ ще се проведе в Шумен в дните от 27 до 29 март. Това съобщиха днес на пресконференция пред журналисти организаторите на конкурса д-р Алебена Иванова, директор на СУ „Сава Доброплодни“ и зам.-кметът по образование и култура Найден Косев.

„Тази година решихме да разширим конкурса с нов раздел „визуални изкуства“, който е разделен в две направления компютърна графика и видео и анимация. Децата ще могат да покажат умения за изграждане и демонстриране на своите проекти, свързани с изящни и приложни изкуства. Това направление ще даде възможност на младите хора да покажат своята креативност“, така представи новите моменти в тазгодишното издание на културния форум Албена Иванова.

Останалите традиционни направления се запазват: раздел – музика /популярна, класическа, народна/, изобразително изкуство и хореография /надиграване/. Забележителностите в моя роден край ще бъде  тема в разделите изобразително изкуство и визуални изкуства. Участниците могат да изпращат своите произведения до 20 март.

„Конкурсът се превърна в един форум на училищата с профилирано изучаване на изкуства. За наше щастие мащабите му се разширяват. Радваме се на постоянни представители от София, Казанлък, Велико Търново, Добрич и др. градове“, посочи Цветанка Александрова старши учител музика.

В тайна засега остава председателят на журито, което ще оценява талантливите деца. Членове на журито ще са певицата Кристина Иванова, диригентът на Националния филхармоничен хор Славил Димитров и други изявени имена.

„Тези събития са изключително полезни, както за възпитанието така и за реализацията на децата, които са избрали пътя на изкуството, затова този конкурс влезе в културната панорама на Общината“, каза зам.-кметът Найден Косев.

Във всяко направление ще бъде връчена наградата на кмета, която е под формата на парична награда. Друга специална награда звукозапис ще осигури Радио Шумен.

Изпълненията на популярна музика ще са в зала „Проф. Венета Вичева“, в НЧ „Добри Войников-1856“ ще се изявят младите таланти в направление народна музика, а в Музеен комплекс „Панчо Владигеров“ ще бъдат представени изпълненията по класическа музика.

Надпреварата в раздел надиграване ще се проведе на сцената на Младежкия дом, а това по изобразително изкуство – в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“.

Интересът към конкурса се увеличава всяка година само за миналата година броят на участниците надхвърли 600. Конкурсът стартира през 2008 г. като регионален, който  през годините се превърна в национален.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено