Общината търси главен архитект
10.02.2020
Кметовете на 6 града на среща, обсъждат водоснабдяване от Дунав
10.02.2020

АНТИСПИН кампания  „Обичай безопасно“ за деня на влюбените

Снимка: Pixabay

АНТИНСПИН кампания „Обичай безопасно“ по повод 14 февруари „Свети Валентин – Ден на влюбените“, организира Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен.

Главната цел на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ е да допринесе за ограничаване на разпространение на ХИВ сред населението и подобряване на качеството на живота на хората, живеещи с ХИВ/СПИН в България.

Регионална здравна инспекция – Шумен организира следните инициативи за отбелязване на Деня на влюбените

  • Безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН в периода от 10.02.2020 г. до 14.02.2020 гЖелаещите могат да се изследват в РЗИ – Шумен, пл. „Освобождение” №1, ет. 2, ст. № 11 от 9,00 ч. до 16,00 ч.
  • Базар с предоставяне на информационно-обазователни материали по темата „ХИВ/СПИН“ на 13.02.2020 г. и 14.02.2020 г. в Сити център от 15,30 ч. до 18,30 ч. и пред сградата на Областна администрация – Шумен на 14.02.2020 г. от 12,00 до 14,00 ч.
  • Конкурс за изработване на флаер на тема: „Обичай безопасно“ за ученици от училищата в област Шумен.
  • Интерактивни занятия с прожекции на филм „Ти гониш“ за ученици от X до  XII клас на училища в гр. Шумен.
  • Тренинги по темата ХИВ/СПИН в Професионалните гимназии в гр. Шумен, Комплекс за социални услуги „Детелина“, Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи в гр. Шумен.
  •  Тематични беседи и обучения по проблемите на ХИВ/СПИН и СПИ от представители на РЗИ – Шуменпо заявка от медицински специалисти на училищата от област Шумен.
  • Аранжиране на 3витрини (пред РЗИ – Шумен, в Диагностично-консултативен център и в Шуменски университет „Еп. Константин Преславски” ).

Националната АНТИСПИН кампания се провежда всяка година в общо 4 етапа. Тя стартира традиционно на 1 декември. Вторият етап е на 14 февруари, а в третата неделя на месец май (в деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) се реализира трети пореден етап. Четвъртият финален етап е лятната АНТИСПИН кампания.

Инициативите, които се реализират са съчетани с информация за безрисково сексуално поведение и с мотивиране за консултиране и изследване за ХИВ. Медицински екипи  предлагат доброволно консултиране и изследване с бърз тест в лабораторията на РЗИ – Шумен.

От анонимните тестове за безплатно изследване на ХИВ/СПИН в лабораторията на РЗИ гр. Шумен през 2019 година са се възползвали 74 лица,  от които 39 са мъже и 35 са жени. В РЗИ – Шумен през 2019 г. няма регистрирани с диагноза ХИВ.

Партньори в реализирането на дейностите по провеждане на Национална АНТИСПИН кампания в гр. Шумен са Общински здравен център (ОЗЦ) гр. Шумен и младежите-доброволци към Български червен кръст – Шумен.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено