След акцията вчера: Един с кокаин, друг с амфетамин зад волана
12.02.2020
Доизграждането на система „Дунав“ няма да спре проекта за водопровода и пречиствателната станция
12.02.2020

Аграрният сектор в Шуменско значим за икономиката на страната

Снимка: shumenonline.bg

„Аграрният сектор в област Шумен формира близо 11% от брутната добавена стойност на икономиката, което е с над 6% от средното ниво за страната. Именно това прави секторът изключително значим“. Това каза зам.-министърът на земеделието и храните д-р Вергиния Кръстева по време на провелата се днес разботна среща с производителите от областта.

Обработваемата земя в областта представлява над 85% от цялата използвана земя, като от 2014 г. е нараснала с 5% .

В рамките на периода 2014-2019 г. в Шуменско се наблюдава нарастване на площите заети със зеленчуци- 83%. Значително увеличение има и на площите с трайни насаждения 63%, отглеждат се основно орехи, винени лозя, сливи и череши. През 2018 г. заявените площите с орехи и сливи са нараснали с 32%, през 2014 те са били 29%.

„Добре се развива и производството на лавандула в областта. Близо два пъти повече са заявените площи с лавандула, в сравнение с 2014 г., като тук се намират 10% от общия брой отглеждани площи с лавандула в страната“, отчете зам.-министърът.

В сектор животновъдство най-значимо е свиневъдството, като през 2018 г. броят на свинете в областта бележи ръст с 85% спрямо 2014 г., което представлява близо 11% от общия за страната. Така областта се нарежда на трето място по отглеждане на свине.

На територията на област Шумен се отглеждат близо 6,3% от птиците в страната, като техният брой на годишна база се увеличава с 18%. Значително увеличение има и на добива на биволско и козе мляко, съответно 86% и 65%.

За последните 5 години в Шуменско са постъпили 480,4 млн. лв. под формата на подкрепа, както от двата земеделски фонда от Европейския съюз така и от националния бюджет.

По време на срещата бяха представи новите моменти в престоящата информационна кампания по директни плащания 2020, промените в програмата за развитие на селските райони, държавните помощи и промените в законодателсвото в сектор животновъдство.

shuenonoline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено