Аграрният сектор в Шуменско значим за икономиката на страната
12.02.2020
Конфликт на интереси в РИОСВ Шумен, бивша директорка натаманила изискванията на конкурса
12.02.2020

Доизграждането на система „Дунав“ няма да спре проекта за водопровода и пречиствателната станция

„Доизграждането на водоснабдителна система „Дунав“ е алтернативен вариант за захранването на град Шумен. В никакъв случай няма да спре проектът за изграждането на довеждащия водопровод от язовир „Тича“ и пречиствателната станция за питейни води. Не изключваме и варианта за кладенците, за които вече гласувахме средства за тяхното обследване“. Това съобщи днес пред журналисти кметът на Шумен Любомир Христов след провелата се вчера в град Попово работна среща на градоначалниците от 6 града, които се обединиха около искането системата от „Дунав“ да се доизгради.

На извънредния брифинг бе представен и проектантът, 79-годинишния Петър Кръстев, работил по трасето на водоснабдителната система, която трябвало да захрани основно Разград, Исперих, Кубрат, Попово, Шумен, Търговище, Нови пазар и крайната точка град Каспичан.

„Направихме 7 кладенеца тип РАНЕЙ, които се събират в общ водоем в помпена станция Благово. Кладенците са с диаметър 6 м., дълбочина около 16 м., обърнати към Стара планина с цел да обират подпочвените води, които се вливат от терасата на реката“, разказа за системата Петър Кръстев.

От село Благово на 5 помпени станции системата стигнала до Разград, захранили и Попово. Преди на бъде преустановено строителството на системата успели да стигнат до Исперих, Кубрат и до разпределителна шахта Търговище. След 10 ноември 1989 г. проектът спрял.

Системата е изградена от стоманенобетонни тръби Фи 1500, произведени в специално построен за изработването им завод в Русе.

По думите на Кръстев водопроводната системата и помпените станции са в перфектно състояние, а водата е с добро качество.

„Ако целият водопровод се изгради и всички тези 6 града Шумен, Нови пазар, Търговище, Попово, Разград и Лозница започнат да се захранват от него, цената на водата ще падне“, категоричен е кметът Христов.

Като предимства на системата кметът изтъкна това, че няма да се наложи изграждане на пречиствателна станция. Всеки от кладенците пък разполагал с 2 помпи, така при евентуална авария  нямало да се налага спиране на водата.

Кой от вариантите е подходящ ще стане ясно след експертна оценка.

Собственик на тръбата била държавата, а ВиК Разград я поддържали в частта до тяхната територия.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено