Среща на фенове на ФК „Манчестър Юнайтед“ с председателя на фенклуба за България
13.02.2020
Пипнаха друсан зад волана, друг се прости със 120 къса контрабандни цигари
13.02.2020

Тестват електронните фишове на пътя за шофьори без винетки

Снимка: shumenonline.bg

Шофьорите без платени винетни такси ще бъдат санкционирани с електронни фишове. Тестовете за издаването им вече са в ход и след пробния период той ще бъде издаван, като с това ще започне електронният контрол на шофьорите.

Автоматичната функция за правоприлагане ще санкционира шофьорите, които преминават през контролните рамки на Националното тол управление без валидна електронна винетка. В момента контрол на пътя за платени винетни такси се извършва от 105 мобилни екипа, които имат право да спират нарушителите и да налагат санкции на място.

В случай, че дадено превозно средство няма валидна електронна винетка, камерите ще заснемат регистрационния му номер. Ако до края на деня нарушителят не е проверен от мобилните екипи на тол контрола, електронният фиш ще му бъде изпратен по пощата или ще му бъде връчен при следваща проверка на пътя. След получаване на фиша той ще може да плати компенсаторна такса в рамките на 14 дни, за да избегне административно наказание за конкретното нарушение. В случай че това не се случи, собственикът ще получи наказателно постановление и ще трябва да плати глоба.

След старта на тол системата от 1 март 2020 година електронен фиш ще бъде съставян и на собственици на МПС над 3.5 т, които се движат по републиканската пътна мрежа без платена тол такса.

В случай че посочения в маршрутната карта път, по който трябва да премине шофьорът, бъде блокиран, ще бъде предоставен обходен маршрут, преминаването по който няма да бъде таксувано. Таксите за ползването на платената пътна мрежа не зависят от това кой вариант за отчитане на изминатите километри ще се използва – маршрутна карта, бордово устройство или GPS тракер.

Водачите трябва да внимават при въвеждането на данните на пътните превозни средства, независимо дали го правят лично или с помощта на служебно лице. Отговорността при неправилно декларирани данни относно регистрационния номер на пътното превозно средство, категорията му или периода на валидност на винетната такса е на собственика или на ползвателя, като в случай на неправилно декларирани данни се счита, че за пътното превозно средство не е заплатена дължимата винетна такса. Корекции в електронната система за събиране на пътни такси не са възможни.

shumenonline.bg

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено