Добрини в междучасието
14.02.2020
Конкурс за мартеници „Пижо и Пенда“ 2020 г. в Никола Козлево
14.02.2020

Кметът Христов заряза лозе в Деня на гроздето и виното

Снимки: shumenonline.bg

Кметът на Шумен Любомир Христов се включи в ритуал по зарязване на лозята за Трифон Зарезан. Той, заедно със заместник-кмета Боян Тодоров и секретаря на общината Диан Димитров бяха гости на собственика на лозовите масиви край Шумен – винопроизводителя Цанко Станчев.

„14-ти февруари е ден с много празници – празника на арехолозите, деня на влюбените, деня на виното, а и рождения ден на най-големия производител в нашия регион Цанко Станчев. Използвам възможността да поздарвя всички лозари и винопроизводители, да им пожелая една успешна и берекетлия година, в която да реализират всичко произведено“, отправи пожелания кметът Христов.

В края на ритуала градоначалникът подари на домакина ножче от Франция.

„Пожелавам на всички колеги здраве, плодородие и една успешна година, защото лозарството е труден занаят, вековен поминък – символ на трудолюбието и интелигентността на един народ. Лозето изисква много ръчен труд, но и умствени възможности“, каза Цанко Станчев.

По думите му липсата на работна ръка е една от най-големите трудности, с които се сблъскват българските винопроизводители. Като друг основен проблем Станчев посочи ниската субсидия, която у нас е едва 14 евро за декар, а в Румъния 200 евро.

Днес в община Шумен има около 450 дка лозя, които се обработват, а допреди 3о години в цялата област са се отглеждали близо 60 хил. декара лозови масиви.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено