Къде са възможни смущения на тока?
14.02.2020
Облачен и дъждовен Свети Валентин
14.02.2020

Няма да има инсинератор за изгаряне на боклук, кметът на Попово спира процедурата

Спира процедурата за изграждане на модерния завод без комин, за изгаряне на отпадъци. Това обяви кметът на Попово д-р Людмил Веселинов след близо 2 часа бурни дебати на провелото се тази вечер в дома на културата обществено обсъждане.

„След 30-40 човека политически активни, които инциираха подписка и манипулираха хората спирам процедурата за инсинератора. Оттук нататък проблемът става сериозен и почти нямаме избор по проблема с боклука. Най-вероятно ще изкупим цялата сметосъбираща техника, контейнерите, машината за балиране и тази за сепариране“. Това, което можем да направим е след сепариране остатъкът да го транспортираме за сумата от 98 лв. на тон до  Белослав, Варненско“, коментира за shumenonline.bg кметът д-р Веселинов.

Това неминуемо ще увеличи двойно такса смет за поповчани, категоричен е кметът на Попово. Така таксата за имот 70 кв. м. от 50-80 лв. ще мине 100 лв.

По думите на градоначалника държавата оставила всяка община сама да решава проблемите си с боклука, именно това принудило ръководтсвото на община Попово да търси спасение в изграждането на инсинератор.

„Бяхме се насочили към депото в Търговище, но след като спряха камионите бяхме принудени в разгара на лятото по най-бързия начин да потърсим решение. Чрез договорки със съседни общини успяхме да спасим положението временно. Междувременно получихме отказ от всички регионални депа, в радиус от 100 км. от Попово, тъй като никъде няма свободни клетки, а и никой няма намерение да изгражда такива клетки, заради подписаната директива, според която до 2030 г. България трябва да преустанови депонирането на отпадъци“, разясни пред събралите се поповчани Тихомир Трифонов от Дирекция „Екология, транспорт и местно развитие“ в Община Попово.

Според него решението с боклука е той да бъде сепариран, а остатъка от него инсинериран, използвайки най-добрите технологии, които не замърсявали околната среда. След изказването му за заключението на Министерството на здравеопазването, според което предложената технология е беопасносна за хората и не предвижда Оценка на въздействие на околната среда /ОВОС/, Трифонов беше освиркан, а думата взеха поповчани.

„Защо унищожихме БКС? Защо не го възстановим и да решим проблема, като ние си събираме боклука от казаните и да го транспортираме на утвърдената площадка“, попита един от пристващите.

Поповчани категорично заявиха, че не желаят градът им да се замърсява, а децата им да играят на сметището и попитаха кой е лобирал точно „Еко инвест“ да дойде в техния град с желанието да сметосъбира, а в последствие да инсинерира боклука им.

„Какъв контрол има в нашата държава? В Детройт, където е най-големият инсинератор в САЩ,  е закрит със закон. Миналата година в района на Ню Йорк е бил затворен още един инсинератор“, инфомира съгражданите си и кметската управа поповчанката Илияна Добрева.

Добрева неколкократно зададе въпроса какъв е смисъла от колосалната инвестиция, при условие, че капацитетът на инсинератора е в пъти над годишния отпадък на Попово, който е 7 000 тона, и дали той ще гори отпадък от други градове или държави.

Според жителите на градчето Общината трябва да предприеме разделно събиране на отпадъците и да работи в посока на образоване на местното население как да събира отпадъка си разделно, което според тях би намалило обема му.

В края на дискусията кметът на Попово д-р Людмил Веселинов взе думата и успокои страстите като отсече „Чух ви, ще спра процедурата. Ще си караме остатъка от неоползотворения боклук другаде, но да знаете, че това струва пари“.

По време на обсъждането поповчани отказаха да дадат думата на експертите, които трябваше да разяснят позлите от модерния завод бившата шефка на РИОСВ Шумен Евелина Шишманова и Иван Иванов, представител на фирмата, която трябваше да изготви необходимата документация за инсинератора.

Поповчани не пропуснаха да припомнят на Шишманова, за неколкократно подаваните сигнали до нея като директор на РИСОВ Шумен за замърсяване на водите до пречиствателна станция Кардам.

В отговор бившата шефка на РИСОВ Шумен заяви, че не е запозната, но само след 10 секунди паметта й бе избистрена от подалата сигнала през 2016 г. Веселина Кръстева.

 

Шишманова заяви, че сигналите не били правомерни и в крайна сметка успя да лансира непоисканото й от поповчани мнение по въпроса с боклука.

Капацитетът на временната площадка в Попово е 10 хил. тона, към днешна дата на нея са депонирани около 5 500 тона боклук.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено