Кастрят дървета, затварят улица за движение
24.02.2020
Спират водата, тежка авария до Рума
24.02.2020

МВР „изрита“ свой служител, карал нерегистриран мотор

Снимка: shumenonline.bg

ОДМВР Шумен наказа с уволнение свой служител, за това че карал нерегистриран мотоциклет. Това става ясно от материалите по гражданското дело, с което останалият без работа служител Р. В., оспорил уволнението си в Районен съд Шумен.

В обедните часове на 2 август м. г. В., който работел като „Техник, механик/технически контрол на моторни превозни средства“ в група РОППСВ при сектор ПП към отдел „Охранителна полиция“ – Шумен, управлявал нерегистриран мотоциклет „Хонда ЦБР РР 600“, собственост на майка му. На едно от кръстовищата в града бил забелязан от екип на РУ Шумен, който се опитал да го спре. След като мотоциклетистът не възприел подадения му звуков сигнал патрулът го последвал с включени светлинни сигнали. Нарушителят влзъл в двора на сектор „Пътна полиция“ Шумен, там при свалянето на каската станало ясно, че водачът на нерегистрирания мотор е именно механика.

Въпреки, че Хондата била регистрирана само час след извършеното нарушение, директорът на шуменската полиция ст. комисар Ялчън Расим решил да накаже сурово служителя си, дръзнал да злоупотреби с доверието му, като с това и уронил престижа на държавната служба. Така месец след това на провинилия се механик му била връчена заповед за дисциплинарно уволнение.

Служителят, който работел от 2013 г., нямал други дисциплинарни наказания, напротив, многократно бил награждаван. Пред съда обяснил, че превозно средство било придвижено до сектор „Пътна полиция“ с помощта на платформа и поискал от магистратите да отменят заповедта за уволнение, да бъде възстановен на предишната си работа и да му бъде заплатено обезщетение за времето, през което останал без работа.

В хода на делото били разпитани и приятел на провинилия се служител, който обяснил, че В. го помолил да ползва автомобил му, който имал теглич, и прикачено ремарке – тип платформа, за да транспортира закупен от него мотоциклет. Същият ден двамата поставили мотоциклета, на платформата. Впоследствие го транспортирали до сградата на КАТ, като го разтоварили извън оградата, ограждаща дворното място. Пред съда майката на Р. В. завила, че деня преди случаката подала необходимото заявление за регистрация на мотоциклета, като платила необходимите такси. Съдът обаче не кредитирал изложеното от тях.

След преглед на записи от охранителни камери категорично била установена последователността на движение на мотора, която следващият го полицейск патрулът посочил – ул. „Климент Охридски“, бул. „Симеон Велики“, ул. „Алеко Константинов“, ул. „Университетска“ (по която преминаването му е заснето от охранителни камери на „Телепол“ ООД и от т.нар. „Дървена борса“) до навлизането му в двора на сградата на сектор ПП.

Според магистратите с деянието си Р. В. накърнил престижа на държавната служба, възползвал се от служебно си положение, разкривайки самоличността си на работното си място, разчитайки на „колегиалността“ на останалите служители на МВР, а работодателят на ищеца законосъобразно е упражнил правото си да наложи дисциплинарно наказание. Поради това съдът отхвърлил предявения от Р. В. граждански иск като неоснователен.

Уволненият техник механик ще трябва да заплати направените разноски по делото, които са в размер на 260,00 лева.

Решението може да се обжалва пред Окръжен съд – Шумен в двуседмичен срок.

shumenonline.bg

1 Comment

  1. човек каза:

    Какво прочетох подяволите???

    Полиция преследва нерегистриран мотор, той бяга от тях, забележете, в посока КАТ и даже успешно пристига. Преследвачите изведнъж изчезват, а моториста си регистрира мотора успешно и безпрепядствено??!?!?!?

    Вече знам, ако открадна кола, дори и да ме забележат – газ до дупка до КАТ за да я регистрирам на бързо и всичко е точно!

    Нещо гнило има в тази информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено