Движението към АМ „Хемус“ е възстановено
24.02.2020
Висока заболеваемост в Базовото, обявяват 25 и 26 за неучебни
24.02.2020

Пак мислят гаргите

Година след дискусията за гаргите гражданският активист Иван Вичев посети кмета на Шумен Любомир Христов в приемния му ден, за да му съобщи, че е намерил начин как да бъдат прогонени гаргите от Градската градина.

„Намерих начин, който е съгласуван с биолози, орнитолози и други експерти. Каня Ви на изложение в Русе, на което фирмата, за която Ви бях казал, ще представи патентования си метод за прогонване на гарги. Презентацията ще се проведе на 20-ти март и Ви каня да дойдете лично на срещата“, каза младежът, който е убеден, че методът ще прогони птиците трайно.

Кметът Христов бе категоричен, че ще иска гаранции от фирмата, за да не се появят отново.

Фирмата, която Вичев предлага била българска и световно призната. Работи с дронове, които излъчват специални светлини, създаващи дискомфорт на враните.

Припомняме, че на провелата се среща през декември 2018 г. експерти изразиха съмнение, доколко тази фирма може да селектира светлинните звуци. Според тях най-сериозен е въпросът, свързан с промяната на ситуацията след тяхното прогонване и практически няма гаранции кое ново местообитание биха избрали птиците след тяхното прогонване от Градската градина.

Проблемът с посевните врани в Шумен е от 30 години насам. През последните години са обсъждани няколко варианта за прогонването им. През 2010 г. са правени опити да бъдат прогонени, чрез електронни устройства поставени в Градската градина.Тестът приключил след месец, тъй ефектът бил дамо две седмици. Враните се оказали интилигентни и привикнали към звука. През 2014 г. е обмислян вариант да бъдат закупени 4 бр. птици мишелов на Харис, които да създадат постоянен дискомфорт на враните и да ги прогонят, чиято издръжка била 20 хил. лв. годишно. Предложението обаче се оказало екзотично и опитите на Общината да се справи с враните приключили до тук.

През последните 30 години в относително компактна колония в парка гнездят посевни врани,  към които постепенно са се присъединили и гарги.  В периода 1996-2012 г. гнездящите двойки нарастват всяка година с 20 до 30 двойки, които са достигнали около 800 двойки. След намаляване на височината на дърветата в Градската градина през миналата година числеността им е намаляла на 600-700 двойки.

Отделни групи от враните са се преместили в съседни територии – високи дървета в кв. „Тракия“, чинарите по бул. „Мадара“ и дърветата в посока на центъра на града. Между 200 и 400 двойки пък са предпочели високите жилищни и административни сгради в близост до Градската градина.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено