Увеличават легловия фонд заради COVID 19, в Шумен легла има
12.03.2020
Партньорството на правозащитните институции и организации е в полза на гражданите
12.03.2020

Забравените извори на Шумен: 62 алтернативни водоизточника, а едва 7 от тях в експлоатация

Снимки: shumenonline.bg

Едва 7 каптирани извора, от общо 22 каптажа на територията на община Шумен, са в експлоатация, други 40 шахтови кладенци са с компрометирани водопроводи. Това става ясно от отговорите на въпросите, които редкацията на shumenonline.bg зададе на Басейнова дирекция „Черноморски район“ /БДЧР/.

До средата на 80-те години на миналия век за водоснабдяването на град Шумен, кв. Дивдядово и Макак са били ползвани общо 19 на брой каптирани извора, които са разположени  в района на Шуменското плато.  За осигуряването на питейно-битовите нужди на част от вилната зона на града и част от кв. Дивдядово се експлоатират само 5 каптажа – „Бузлуджа“, каптаж-1 „Дивдядово“, каптаж-2 „Дивдядово“, каптаж „Стража“ и каптаж „Нова баня“. Останалите 14 са извън експлоатация, поради компрометирани тръбна арматура във водовземните съоръжения и довеждащи водопроводи.

За водоснабдяването на селата Панайот Волово и Белокопитово били изградени 3 алтернативни водоизтоника – каптаж-1 „Кешерлик“, който е с компрометиран водопровод, съответно е извън експлоатация. Другите два извора каптаж-2 „Кешерлик“ и каптаж „Чучура“, са в експлоатация, но с недостатъчен дебит за водоснабдяване на селата.

Общо 14 водовземни съоръжения-шахтови кладенци включва изградената през 1962 г. водоснабдителна система Мараш – 8 от старата и 6 от новата.

Водовземните съоръжения не са оборудвани и не се експлоатират. Съоръженията от старата система на Мараш не са в експлоатация от поне 25 години. Липсва ел. захранване, оборудване, тласкателните водопроводи са компрометирани.

Повече от 25 години извън експлоатация са и 8 на брой шахтови кладенци от водоснабдителна система „Рибка“, където също липсват съоръжения и оборудване, а водопроводите са компрометирани.

Системата от тръбни кладенци, разположени в терасата на река Мътнишка – водоснабдителна система „Мътница“, включваща 7 броя основни водовземни съоръжения, с 4 резервни на основните. Тръбните кладенци от ВС „Мътница“ не са в експлоатация, а оборудване и ел.захранване липсват.

През 80-те години във водоснабдителна система „Хан Крум – Кулата“ са били изградени 6 шахтови кладенци и 1 бр. експериментален. Други 3 водоземни съоръжения са били изградени през 1973 г. във Водоснабдителна система „Хисарлъка“. Днес в тях оборудване, водопроводите са компрометирани. Без оборудване са и изградените през 1975 г. 2 броя кладенци /БПС „Макак 1 и 2“/, които  са водоснабдявали кв. Макак.

Всичките 62 каптирани извора и шахтови кладенци са регистрирани в регистъра на водовземните съоръжения за стопанска дейност на територията на БДЧР. Броят на водоизточниците на територията на цялата област Шумен е 224 бр.

shumenonline.bg

 

 

 

 

1 Comment

  1. ЛРВ каза:

    А направиха пречиствателна станция за отпадъчни води която струва милиони. Да не говорим, че ще преработваме това което изхождаме което е глупаво щом в природата има толкова много естествени източници, един вид природата сама филтрира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *