МВР пусна обновена бланка на декларацията
24.03.2020
НАП отговаря на често задавани въпроси от граждани
24.03.2020

Над 100 000 подадоха данъчните си декларации онлайн

Снимка: shumenonline.bg

Над 100 000 души са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите по електронен път до момента, съобщиха от Национална агенция за приходите. Над 70 % от всички получени в агенцията формуляри са изпратени онлайн, като общият брой на  обработените декларации е малко над 130 000.

От НАП напомнят, че подаването на декларации за доходите на физически лица и внасянето на данъка трябва да стане до 30 април и съветват клиентите си да използват електронната услуга за деклариране на доходите по интернет с персонален идентификационен код (ПИК). Към момента над 640 000 граждани имат активен ПИК, който могат да използват за всички е-услуги на приходното ведомство.

Едноличните търговци и лицата, избрали да се облагат като еднолични търговци, подават годишните си декларации за доходите до края на юни 2020 г., допълват от НАП.

В офис Шумен подадените декларации са 2 709, от които с ПИК 1 459 броя, с електронен подпис 628, чрез лицензиран пощенски оператор 67 и в офиса на НАП са подадени 555 декларации.

Годишни декларации за доходите могат да се подадат от гражданите без да посещават офис на НАП включително и ако нямат издаден ПИК или електронен подпис. Тези граждани могат да се възползват от възможността да попълнят декларацията си с баркод – https://www.nap.bg/document?id=19742,  да я разпечатат, подпишат и да я изпратят по пощата с препоръчано писмо до офиса на НАП по постоянен адрес.

Националната агенция за приходите съветва клиентите си да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги, достъпни на  https://inetdec.nra.bg/  с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис. Структурите на НАП продължават да работят и да обслужват клиенти при допълнителни мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията.

Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП – https://nap.bg/page?id=762.

Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни на цена, според тарифите на съответния оператор.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено