Онлайн представления в Световния ден на театъра
25.03.2020
Облачен и дъждовен четвъртък
26.03.2020

Загубите от шуменския водопровод могат да напълнят пресъхналия Пернишки язовир „Студена“

Снимка: shumenonline.bg

Загубите по шуменския довеждащ водопровод, за последните 12 месеца, могат да напълнят пресъхналия язовир „Студена“ в Перник. Това показва проста аритметична сметка с изнесените цифри от МОСВ.

Според официланата информация на ВиК загубите по довеждащия водопровод и цялата водопреносна мрежа са 82%, по изнесена миналата седмица информация от зам.-министъра по екология, дори и 95%.

Ако ползваме цифрата 2,500 млн. куб. м. от графика за януари 2020 г. на МОСВ, за използване на водните комплекси от язовир „Тича“ за питейно-битови нужди, при 82% загуби излиза, че до населението на Шумен, Велики Преслав и трите села Дибич, Панайот Волово и Белокопитово достигат едва 450 000 хил. куб. м. Тук правим уточнението, че всички абонати са на светло и няма такива, които потребяват вода без да имат водомер. Поне това твърдят от ВиК Шумен в отговора си до редакцията на shumenonline.bg.

В получената цифра 450 000 хил. кубика вода за питейно-битови нужди за януари 2020 г.  се предполага, че влиза и консумацията на промишлените потребители, въпреки че тук конкретна цифра няма.

При тази проста сметка излиза, че останалите 2,050 млн. куб. м. от тези 2, 500 куб. м. изпуснати за януари безконтролно са изтекли незнайно къде по дългия близо 27 км. довеждащ водопровод от язовирната стена до Шумен. Някъде в тези, попили в земята, кубици са и загубите от авариите във водопреносната градска мрежа.

Така, ако съберем месец по месец цялото това изцързоркало количество вода, от шуменската водопреносна мрежа, за една година назад спокойно можем да напълним пресъхналия пернишки язовир „Студена“, чийто воден обем, преди да бъде пресушен, бе 25 млн. куб. м. Или с други думи представете си 10 красиви пълноводни реки Камчия, които минават покрай Шумен.

По данни на последното преброяване на населеното в България общото население на Шумен, Велики Преслав и трите села Дибич, Белокопитово и Панайот Волово е 83 911 души.

И тук идва въпросът защо град като Търговище с 54 008 жители потребява три пъти по-малко вода от Шумен, Велики Преслав  и околните им села – 0.700 куб. м. Като по данни на неофициални източници половината от водата за Търговище се ползвала от „Шише джам“.

700 000 куб. м. вода                2 500 000  куб. м. вода

54 920 жители в Търговище                                       83 911 жители Шумен, Велики Преслав и

и околните села Братово,                                             околните им села Дибич, Белокопитово,

Пайдушко, Цветница, Божурка                                 Панайот Волово

 

В началото на февруари отправихме въпроси до ВиК Шумен,  ВиК Търговище и МРРБ за потребяваното през последната година количество вода за питейно-битови нужди от градовете Шумен, Велики Преслав, Търговище и селата, които се водоснабдяват от язовир „Тича“, както и количеството вода, което ползват промишлените абонати. Отговор така и неполучихме.

shumenonline.bg

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *