Дистанционното обучение продължава
27.03.2020
Кандидатстването за прием в първи клас започва на 26 май
27.03.2020

Синдикатът на МВР иска ясни правила за работа в извънредно положение

Снимка: shumenonline.bg

Синдикатът на служителите в МВР изпрати писмо до министър Младен Маринов, в което се настоява за ясен алгоритъм на работа, който да е съобразен с това, че полицаите също са застрашени от заразата с COVID-19. „Ние сме на първа линия в срещата с гражданите. С въпросните мерки се вменяват допълнителни задължения за органите на МВР, като нашето здраве също е подложено на риск“, пиишат в писмото си до министъра.

Служителите в МВР настоява и за по-добра организация на работата на създадените контролно-пропускателни пунктове на областните градове и работата с гражданите, поставени под карантина.

Полицаите са категорични, че лиспат ясни и ефективни мерки методически указания за действие на полицейските служители при изпълнение на мерките от заповедта на министъра на здравеопазването и осъществяването на контролни функции при работа в непосредствена близост и контакт с потенциално заразени лица.

„Рисковете за заразяване нарастват значително при извършването на проверка на лица на контролно – пропускателните пунктове, по домовете и на заподозрени лица, извършители на престъпления и нарушения на обществения ред, проверка на техните документи и невъзможността за спазване на минимална безопасна дистанция от проверяваните. Необходимо е да се дадат точни, ясни и строго разпоредени мерки със задължителен характер за предпазване на полицейските органи, както и осигуряването на оптимален обем от предпазни средства, които да се ползват задължително от служителите“, посочват от синдиката и питат:

„Разработени ли са и доведени до знанието на служителите с ръководни функции методически указания за действие при установяване на случай на заразен с COVID-19 полицейски служители, при и по повод изпълнение на служебните им задължения“.

Органите на ред настояват да им бъде осигуряван оптимален обем от предпазни средства, които да се ползват задължително от служителите, тъй като именно те осъществяват основна дейност по прилагане мерките за ограничаване разпространението на заразата с COVID-19.

Полицаите настояват да получат отговор и за предвидените механизми за компенсиране на труда на служителите, при надвишаване на лимитите, предвидени в в ЗМВР, както и дали правителството обмисля да осигури компенсаторна сума за служителите в МВР, по подобие на тази, отпусната за медицинските лица.

„В много от случаите полицейските служители са именно тези, които влизат в първи и непосредствен контакт с потенциално заразени лица – летища, гари, пристанища, обществени места и т.н. Това обуславя необходимостта от самоосигуряване на допълнителна лична хигиена, защита и превенция от потенциално заразяване и е свързано с допълнителни финансови разходи от служителите. Включването на такъв компенсаторен механизъм бе препоръчан и от Главния прокурор на Р България, г-н Иван Гешев в негово публично изявление. Поставените въпроси са пряка и непосредствена последица от непосредствени наблюдения върху работата на полицейските служители в страната по прилагане на мерките и промените в организацията на работа, и са обобщение на ежедневно постъпващите въпроси от нашите членове“, питат още от синдиката.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено