Столетник, ветеран от Втората световна война, празнува юбилея си
20.05.2020
Хладно и облачно, с превалявания от дъжд
21.05.2020

Каква вода ще пием при по-ниска точка на водовземане?

Осигурена е възможност за промяна на нивата на водовземане от по-чист воден слой за питейно-битово водоснабдяване от язовир „Тича“. Това сочи анализът на „Напоителни системи“ Шумен от извършеното обследване на съоръженията на водовземната кула, което МОСВ възложи на оператора.

Приближаваме ли мъртвия обем и може ли да се гарантира вода с добри показатели, на тези въпроси редакцията на shumenonline.bg се опита да намери отговор.

„Колкото от по-ниско ниво взимат вода, толкова повече се доближаваме до мъртвия обем. Никой в момента не може да ни каже колко е мъртвия обем на „Тича“. Математическият модел може да бъде верен тогава, когато входните данни са верни. 40 млн. кубика е казано, но преди 40 години. От тогава до днес не е правено замерване, на практика не знаем колко е мъртвия обем“, коментира за shumenonline.bg общинският съветник Добромир Драев.

От РЗИ Шумен ни увериха, че ежеседмично изследват водата по физикохимични и микробилогични показатели, от определените съвместно с ВиК Шумен пунктове на територията на града. Според изнесените резултати, от последно направения мониторинг, всички показатели на питейно-битовата вода са в норма.

По данни на МОСВ наличният обем на язовира към днешна дата е 157,015 куб. м., което според експертите означава, че „Тича“ е пълен на 50,36%. Наличният полезен обем е 117, 015 млн. куб. м., като цифра за мъртвия от ресорното министерство са посочили 40 млн. куб. м. Постъпващият приток в язовира към 19 май е едва 0,010 куб. м./сек.

При обследването е установено, че съоръженията са в добро експлоатационно състояние и функционират нормално, като е установено максимално ниско ниво на водовземане, пише дружеството до МОСВ.

Заради сигнал от Асоциация „ВиК – Шумен“  ООД, свързан с влошаване качеството на водите на язовир „Тича“, по показател „мътност“, екоминистерството даде три месечен срок на Напоителни системи да направи ревизия на таблените затвори на водовземната кула за напояване, с което да осигури водовземане от по-ниско ниво на язовира.

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено