Шуменският университет празнува патронния си празник
21.05.2020
Рекордьори на пътя: Солени глоби за 4-ма шофьори
21.05.2020

Без семестриални такси в 18 специалности

Снимка: shumenonline.bg

Студенти в 18 специалности без семестриални такси приема Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“.  Това съобщи на онлайн пресконференция днес пред журналисти ректорът на университета проф. д.и.н. Георги Колев.

„Освобождаването на студентите от заплащане на семестриални такси за нас е фатално. Това ще доведе до рязък спад на собствените финансови средства, въпреки че от министерството са обещали компенсации“, коментира проф. Колев.

„За нас приемът е най-важният момент, тъй като приходите ни зависят от това. Тази година е решителна за нас, тъй като сме поставени в тежки условия, трябва да проведем една изключително важна за университета  кампания“, допълни доц. д-р Юрий Проданов.

През последните три години университетът беше лишен от държавна поръчка за специалностите „Икономика“, „Туризъм“ и  „Журналистика“. През тази учебна година няма ограничения, такива ще има само за държавната поръчка в специалност „Общо инженерство“.

Приемът за бакалаври и магистри в държавна поръчка е 1 374, като в платените форми ограничения няма.

За периода на извънредното положение икономиите не са от съществено значение, тъй като учебният процес е продължил. За сметка на спестените разходи от ток, вода и газ университетът е закупил дезинфектанти и др.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено