91-годишен кара в насрещното на АМ „Хемус“
21.05.2020
Илиян Илиев: „Български ВиК холдинг“ ще работи за оздравяване на ВиК дружествата
21.05.2020

Трасето на система „Дунав“ трябва да се изгради наново

Снимка: Областна администрация Търговище

Трасето на водоснабдителна система „Дунав“ към областите Шумен,  Търговище и Разград трябва да бъде изградено наново, тъй като съществуващите съоръжения са силно амортизирани. Това стана ясно на провелата се днес работна среща в Търговище, на която присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов, областният управител на Шумен проф. Стефан Желев, управителят на ВиК Шумен Жанета Панайотова и колегите им от Търговище и Разград. На срещата присъстваха и Стоил Ясенов – ръководител на ВС „Дунав“, ПС Бабово, както и ръководителите на фирмите, които ще обследват системата инж. Иван Марков и инж.Стефка Божанова.
Теза бе подкрепена от всички присъстващи на срещата в пресцентъра на Областна администрация – Търговище. По време на срещата бяха обсъдени и възможностите за изработване на прединвестиционно проучване за обект „Доизграждане и реконструкция на Водоснабдителна система „Дунав”.
Стайков, който ръководи дейностите заяви, че с доизграждането на Водоснабдителна система „Дунав“ се цели осигуряването на допълнителен водоизточник за покриване питейно-битовите нужди на населението на трите области. Чрез осигуряването на водоснабдяване от алтернативния водоизточник, ще има възможност да се запазят водни обеми в местни водоеми, които да се ползват за напояване от земеделски производители, а при необходимост и за промишлени цели.
Към момента ВС „Дунав“ се използва на приблизително 7% от капацитета си. При реализиране на дейностите по доизграждане и реконструкция, ще може да се гарантира нормално водоподаване към жителите на областите Търговище, Разград и Шумен. По този начин ще се избегне моментът, в който да настъпи трайна липса на вода за питейно-битови и стопански нужди в региона.
shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено