Празнични пакети за всяко семейство в Никола Козлево
22.05.2020
39 излекувани от COVID и 36 нови потвърдени
23.05.2020

ГЕРБ жали решенията на ОИК по казуса с кметовете на Мараш и Мадара

Снимка: shumenonline.bg

ГЕРБ депозира жалба срещу решение за отхвърляне на решение за предсрочно прекратяване на правомощията на кметовете на Мадара и Мараш – Неделчо Неделчев и Красимира Минкова. Това съобщи за shumenonline.bg адв. Севдалина Герджикова, зам.- председател на ОИК – Шумен.

Припомняме, че след подадени жалби до ОИК срещу двамата кметове, комисията констатира, че действително и двамата допуснали нарушение на закона, а именно не са отписани от Търговския регистър като членове на фирми/кооперации, поради което по закон мандатът им трябва да бъде предсрочно прекратен. В хода на гласвуането обаче решението беше отхвърлено заради липса на необходимите 2/3 от гласовете, така Неделчев и Минкова останаха на постовете си.

От ГЕРБ оспорват това решение, като посочват мотивите от подадените сигнали за наличие на конфликт на интереси.

Жалбата до Административния съд е внесена днес. Предстои да бъде изяснено дали е допустима, тъй като страна по делото ще бъде политическа партия.

Герджикова поясни, че в момента до Конституционния съд има пуснати други две подобни жалби, в които се оспорва дали е конституционно да се отнемат правата на избрани кметове. Напрактика Административният съд може да спре образуваното производство, докато Конституционния съд се произнесе, коментира още тя.

Дали ще се даде ход на безпрецедентното дело ще стане ясно след 14 дни.

shumenonline.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено