Двама младежи осъмнаха в ареста – единият пиян, другият друсан
01.06.2020
Определят сметките за ток по нов метод
01.06.2020

5 000 лв. за нивомер и онлайн отчитане на нивото на „Тича“ предлага съветникът Добромир Драев

Снимка: shumenonline.bg

Общински съвет Шумен да отпусне 5 000 лв. за закупуването на нивомер с възможност за онлайн излъчване на данни предлага своя докладна записка до местния парламент съветникът Добромир Драев от местната коалиция ДБГ.

Нивомерът ще бъде поставен на водовземната кула на язовир „Тича“, откъдето ще извършва измервания един път на 24 часа и ще подава информацията към сървър. Постъпилите данни ще бъдат общодостъпни сайта на Община Шумен и ще онагледяват реалната промяна на нивото на язовира, като чрез математически модели ще се следи обема, както и санитарния му минимум, се пише в докладната.

В исканията си Добромир Драев посочва още, че за поставянето и поддръжката на измервателното устройство кметът на Шумен, чрез собственика на язовир „Тича“, ако това е необходимо, трябва да организира безпрепятствен достъп до водовземната кула. В докладната си съветникът предлага още кметът на Община Шумен да организира хидрогеоложки проучвания на яз. Тича и в срок от 14 дни да представи доклад за резултата от проучванията пред общинските съветници.

На територията на община Шумен има един ВиК оператор, който оперира и извършва услугата доставка на вода за питейно-битови нужди. Основен повърхностен водоизточник, от който се доставя вода за потребителите, е язовир Тича. В последните две години, поради намаляване на притоците на водни маси в язовира, нивото му драстично започна да намалява. Към този момент състоянието на нивото е критично и наближава санитарния минимум, от който може да се черпи вода за битови нужди. По данни от 80-те години на миналия век мъртвият обем на язовира е 40 милиона м3, но поради факта, че този обем към настоящия момент не е анализиран и не са извършвани хидрогеоложки проучвания, не е ясно какво реално е сегашното ниво – нито на мъртвия обем, нито на санитарния минимум. Липсата на актуални данни поражда силни притеснения относно бъдещото осигуряване на непрекъснато водоподаване към община Шумен.

Считам, че е необходимо да се потърси решение в посока осъвременяване на данните, както и че е наложително да се изготви нов хидрогеоложки доклад за състоянието на яз. Тича. В тази връзка контролът на нивото на водоизточника е от основно значение за коректността на математическия модел, който се прилага при изчисляване нивото на водата, годна за ползване за питейни нужди., посочва в докладната си Добромир Драев до Общински съвет Шумен“.

Дали да купят нивомер Общински съвет Шумен ще реши на 4-ти юни.

shumenonline.bg

 

 

 

 

2 Comments

  1. Нострадамус каза:

    Да се купят нивомери за водата използвана от ВЕЦ -моста и нивомер указващ дебита на източване в реално време от яз.Тича
    По този начин ще е ясно на всеки гражданин какво се случва с водата на яз.Тича с опция онлайн моритпринг

  2. Нострадамус каза:

    Да се купят нивомери за водата използвана от ВЕЦ -моста и нивомер указващ дебита на източване в реално време от яз.Тича
    По този начин ще е ясно на всеки гражданин какво се случва с водата на яз.Тича с опция онлайн моритпринг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено