Смущения в електрозахранването в Търговище, Попово и Омуртаг
26.06.2020
Търгове за отдаване под наем на земеделски площи
26.06.2020

Уволниха диригента, хорът си тръгна, марката остана за читалището

Снимки: shumenonline.bg

Уволниха диригента на хор „Родни звуци“ Христо Атанасов. Това стана ясно на провелото се снощи 4 часово събрание на Общото събрание към Народно читалище „Добри Войников“. Заповедта за дисциплинарно уволнение председателят на читалището Николай Николов връчил на диригента на 16 юни. Тя обаче не била подложена на гласуване от Настоятелството.

Като мотиви председателят изтъкна, че от периода на извънредното положение 15 март до днес диригентът Христо Атанасов не се бил явил на работа, като дори не проявил никаква заинтересованост. На събранието младият диригент разказа как по време на извънредното положение получавал по куриер искания за писмени обяснения защо не провеждал репетиции и прослушвания с хористите.

Николов изтъкна, че освен това Атанасов злоупотребил с доверието на работодателя си и незачел дългогодишното усилия на ръководството на читалището за запазването и утвърждаването на смесен хор „Родни звуци“ и станал учредител на сдружение в обществена полза със същото име.

Обидени от постъпката на читалището, което без знанието на хористите, регистрирало марка към Патентно ведомство, настроило хористите срещу читалищното ръководство и в края на април т. г. съставът учредил сдружение в обществена полза  „Смесен хор Родни звуци – Шумен“ с председател Христо Атанасов.

От ръководството на читалището веднага взели мерки за защита на регистрираната си през 2018 година марка върху, която има изключителните права.

„Заради това им желание ръководството на читалището взе решение да предложи на Общото събрание на читалището 7-те члена на новото сдружение да бъдат предложени за изключване“, заяви председателят Николов. Поради липса на кворум 6 от членовете не успяха да съберат нужните гласове, за да си тръгнат. Диригентът беше изклчен от Настоятелството с гласуване на Общо събрание, което обаче се оказа противозаконно, тъй като такава точка нефигурира в устава на читалището.

В знак на неодобрение хористите заявиха, че преустановяват репетиции и си тръгнаха.

„Искаме след като сте уволнили нашия диригент, да уволните и нашия хор. Всички хористи напускаме“, категоричен бе хористът Момчил Кацаров.

„През една година ни се сменяме диригента. Някакви лаици ни управляват Ние си искахме всички диригенти. Професор Венета Вичева си тръгна обидена от тук, когато разбра, че я освобождават. Защо си тръгна Дарина, Николай Андриянов, защо Ицо си тръгва?“, попита дългогодишният хорист Емилия Петрова.

Сега желанието на хористите е да преминат на прякото подчинение на Община Шумен, решение на Общински съвет Шумен за това към днешна дата обаче няма. Бившият кмет на Шумен Красимир Костов, който е член на Общото събрание, се закани, че, ако това стане факт, ще поиска оставката на зам.кмета по образование и култура Найден Косев.

„Родни звуци не желаят да бъдат чупени крилата на диригента, нито да му се извиват ръцете. Всички са с него. Христо Атанасов е нашия диригент. Той работи и с духовия оркестър към НЧ „Стилиян Чилингиров“, където няма авторитарен подход към диригента. Именно този подход беше приложен и към предишния наш млад диригент, неговата воля не беше зачетена и той напусна. Не желаем повече да си сменяме диригента“, заяви Жанета Кацарова, която е корепетитор на хора от 1981 г.

Атанасов не скри огорчението си от вмешателството в концертната дейност и подбора на репертоара на хора, по време на 4 годишното му управление. Читалищното ръководство дори отказало да им предостави пари, събрани от самите хористи, за явяването на един от конкурсите.

„Защо вземате есенцията на читалището, колектива който е към читалището със 120 годишна история. Нанасяте удар на едно от първите читалища в България. Това е петно за целия възрожденски Шумен“, каза Калев читалищен член.

Другата причина, която настрои хористите против ръководството на читалището е хорът да стане колективен член на Общото събрание, което хористите приемат като лична обида към всеки един от тях.

На журналистически въпрос кога, как и кой е създал хор „Родни звуци“ секретарят на читалището Детелина Палазова отговори с въпрос „а някой канил ли ви е?“.

Иначе 4 часовото събрание премина със скандали, остри реплики, дори и обиди. Хористите бяха наречени „мекерета“ и обвинени в „откровена приватизация на хор „Родни звуци“, който бил собственост на читалището.

Читалището отказа да приеме, че точно този хор, същоте хористи, някои, откоито пеят повече от 40 години в него, всъщност са този хор „Родни звуци“, а не патентованото. Никой не успя да обясни какво е наложило патентоването на името предвид, че такава практика в културните среди няма.

„Хор ще има, когато му дойде времето ще обявим новия диригент. Тези, които казаха, че напускат, ние не ги и каним. Най-достойно ще бъде, ако напуснат“. Това заяви председателят на читалището Николай Николов пред наш репортер след края на събранието.

От свои източници shumenonline.bg научи, че скандалите в шуменското читалище са стигнали до ушите на културния министър Боил Банов.

Хор „Родни звуци“ е създаден на 15 август 1898 г. в Андрейковото училище в Шумен от 16 хористи, които в 15.00 ч. създават музикално дружество ”Родни звуци”. Сред тях са Атанас Зидаров, Велико Дюкмеджиев и Велислав Чалъков. Първоначално хорът е само мъжки, а от 1905 е смесен.

През годините в състава на хора са преминали стотици хористи. От 1961 г. хорът е дирижиран от проф. Венета Вичева, завършила „Хорово дирижиране” в Националната музикална академия и носител на най-високото музикално отличие за музикално изкуство в България „Кристална лира“.

Хорът изнася над 1 700 концерта, както в България, така и в чужбина – Полша, Унгария, Гърция, Украйна, Турция, Русия, Република Македония, Словения, Австрия, Италия, Германия.

Проф. Венета Вичева ръководи хора до 2011 година, а след нея главен диригент до 2015 година е доц. д-р Николай Андриянов. От 2015 г. емблематичния хор бе поет от младия диригент Христо Атанасов.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено