Три в едно: Пиян без книжка на нерегистриран мотопед
30.06.2020
Първи случай на заразена медицинска сестра от първата линия в Шумен
30.06.2020

Обемът на „Тича“ леко се повиши, отпуснаха повече вода за питейно-битови нужди

Снимка: shumenonline.bg

157,203 млн. куб. м. е обемът на язовир „Тича“, което означава, че нивото му се е повишило едва с 1,274 млн. куб. м. в сравнение с миналия месец, когато цифрите бяха 155,929 млн. куб. м. Това става ясно от публикувания график на МОСВ за използване на водите на водоема за месец юли.

Отпуснатото количество за питейно-битови нужди за Шумен и Велики Преслав за следващия месец е 2,400 млн. куб. м., което е с 0,15 млн. повече от предходния.

Този месец от екоминистерството са разрешили по-малко количество за питейно-битови нужди на град Търговище и за напояване на земеделските площи в Шуменско. От заявени 0,790 млн. куб. м. вода Търговище ще ползват 0,700 млн. куб. м., от поисканите 2,960 млн. земеделските производители ще напояват с 1, 000 млн. куб. м. вода. Количеството за осигуряване на минимално допустим отток на река Камчия след язовира, остава непроменено – 0,220 млн. куб. м. вода.

Редуцирането на поисканите водни количества е поради намаляването на обема на язовир „Тича“ през последните месеци, уточняват от министерството. От там отново напомнят, че при продължаваща тенденция на намаляване на притока, през следващите месеци няма да бъдат разрешавани води за напояване.

shumenonline.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено