Заради „Балкански поток“ село Живково без вода
30.06.2020
Бързо производство за шуменец, карал мотопед без табели
30.06.2020

Община Търговище в надпревара за сертификат Европейски етикет за иновации и добро управление

Снимка: shumenonline.bg

Община Търговище е една от общо 23-те български общини, които се съревновават за присъждане на Европейския етикет за иновации и добро управление на местно ниво.

Освен Търговище в напреварата участват и Берковица, Бургас, Враца, Вълчи дол, Габрово, Димитровград, Добрич, Долна баня, Ихтиман, Каспичан, Кнежа, Кърджали, Левски, Ловеч, Мездра, Павликени, Поморие, Свищов, Сърница, Тетевен, Троян и Челопеч.
Независимо от извънредната ситуация в страната, общините успяха да създадат добра организация и да подготвят навреме изискваните документи и материали за участие. Интересът към присъждане на сертификата за добро управление беше завишен и в процедурата за кандидатстване се включиха по-голям брой общини в сравнение с предишната процедура.
Европейският етикет за иновации и добро управление на местно ниво е сертификат за качество на цялостното управление в общините, като се оценява по единни критерии и индикатори, разработени от Съвета на Европа, валидни за всички държави членки. С него се удостоверява, че дадена община отговаря на европейските стандарти за качество на управлението на местно ниво.
Дванадесетте принципа за добро управление, по които се оценяват кандидатурите са: честно провеждане на избори, представителност и гражданско участие, отзивчивост, ефикасност и ефективност, откритост и прозрачност, върховенство на закона, етично поведение, компетентност и капацитет, иновации и отвореност за промени, устойчивост и дългосрочна ориентация, стабилно финансово управление, човешки права, културно разнообразие и социално единство, отчетност.
Отличието се връчва за период от 2 години, а главната цел на инициативата е да се насърчават усилията на все повече местни власти и продуктивното съперничество между тях, което да доведе до по-ефективни политики, насочени към силно и жизнено местно самоуправление в България.
В следващия етап на процедурата по кандидатстване независими експерти ще извършат проверка и верификация на самооценките на 23-те общини кандидати за присъждане на Европейския етикет.
Независимите експерти бяха определени на случаен принцип чрез теглене на жребий. Предстои провеждането и на анкетни проучвания сред гражданите и сред общинските съветници за прилагането на дванадесетте принципа за добро демократично управление в съответните общини.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено