Част от Нови пазар остава без вода утре
29.07.2020
284 нови заразени с Covid в страната, един отчетен за Шуменско
30.07.2020

Борисов от АМ „Хемус“: Само за месеци от кал и скали правим многолентови пътища

„Само за месеци от кал и скали правим многолентови пътища и впечатляващи инфраструктурни съоръжения. Напредъкът в участъка между Буховци и Белокопитово на АМ „Хемус“ е огромен. В момента строим ударно в Северна и Северозападна България, навсякъде по трудни терени. Затова и комунистите никога не са мислили да построят тези неща. Разкритите по трасето археологически находки се предават на музеите, където ще бъдат изложени, за да се радват българите на богатото ни културно-историческо наследство“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който инспектира реализацията на газопровода в 44-километровия участък в област Търговище.

С осигурените вчера от правителството над 81 млн. лв. ще се извършат разплащанията със строителите по 16-километровия участък на АМ „Хемус“ между Буховци и Белокопитово. Завършването на отсечката по договор е 2021 г., но строителите работят много мобилизирано и в случай, че не възникнат допълнителни затруднения, е възможно строителството да приключи и по-рано от предвиденото. 2024 г. магистралата ще е изцяло готова от София до Варна.

„По цялото трасе на „Балкански поток“ се работи в момента. Това, което поколения десетилетия говореха, че един ден България ще бъде диверсифицирана и ще има възможност да получава и азерски, и американски, катарски, израелски и всякакъв друг газ, е факт“, допълни Борисов. Премиерът изтъкна, че в страната продължават да се изграждат огромни инфраструктурни обекти.

По време на инспекцията изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов информира министър-председателя за напредъка по строителството на проекта. Към настоящия момент са заварени 423,31 км тръби от общо 462,07 км. Малинов отбеляза, че над 78 археологически обекта са открити по цялото трасе на „Балкански поток“, за чието запазване са осигурени 22 милиона лева. Премиерът Борисов изрази специална благодарност към археолозите за бързата им работа, която позволява довършването на строежа на газопреносната мрежа.

По време на инспекцията изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ също така докладва на премиера Борисов, че аварията на газопровода с Гърция вече е отстранена и е възобновено подаването на природен газ към южната ни съседка.

Проектът за разширението на газопреносната инфраструктура – „Балкански поток“ е приоритет на българското правителство. С неговата реализацията се цели повишаване сигурността на доставки на природен газ от различни източници, засилване на конкуренцията и прозрачността на пазара с природен газ, което от своя страна да окаже позитивен ефект върху потребителите на природен газ.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено