Дрога за близо 600 000 лв. откриха при вчерашната зрелищна акция в Шумен
29.07.2020
Обучение по дигитални компетенции за децата от КСУ „Детелина” в Шумен
29.07.2020

Нова социална придобивка за възрастни хора

Снимки: Росица Стайкова

В преславското село Имренчево отвори врати сграда на бъдещ Център за възрастни хора с умствена изостаналост. Тази година откриха базата, а догодина в нея ще бъдат настанени 15 ползватели на социалната услуга и ще започнат работа специалисти и обслужващ персонал. „След нова година ще имаме повече информация“ за нуждаещите се от обгрижване и за търсещите работа в Центъра, заяви зам.-кметът Камен Димитров пред гражданите, които питаха къде да подават документи. И възрастни, и млади хора се интересуват единствено от това, кога ще бъдат настанени първите обитатели и колко работни места ще се отворят в социалното заведение.

За да заработи Центърът общината трябва да спечели средства за неговата издръжка, а това ще стане чрез нов проект за финансиране от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. До тогава кметът на село Имренчево Юрий Лозанов ще стопанисва сградата с модерно оборудвани 10 апартамента, санитарни възли, трапезария, медицински кабинет и офиси за работа на специалистите.

Ръководителят на проекта Нина Асенова изтъкна, че се използват енергоикономични начини за отопление и осветление на сградата. Предстои довършване на дворното пространство с оформяне на цветни и зеленчукови градинки за терапия на обитателите. Ще има работилница в двора и нова ограда.

При откриването кметът Янко Йорданов отчете, че основната работа е свършена преди той да поеме мандата. Градоначалникът отбеляза приноса на неговия предшественик д-р Александър Горчев и подчерта, че държи на приемствеността при изпълнение на инфраструктурните проекти.

88-годишният Петър Енев от Имренчево дойде на събитието силно развълнуван. „Аз и всички в селото сме много доволни от направеното. Имайте предвид, че съм започнал работа в тази сграда през 1949 година, когато тук учеха 50 деца, а през лятната ваканция училището работеше като детска градина за още толкова деца. Сега се радвам на направеното, на стаите, на баните и на големия телевизор в гостната на този Дом. Ако бях по-млад с удоволствие щях да се кандидатирам за портиер и така целият ми живот щеше да мине в този двор“, развълнувано обясни Петър Енев.

Недка Димитрова е на 84 години и също смята, че направеното е много полезно, но пита дали ще бъде достатъчно защото възрастните, които имат нужда от грижи са много.

Млади хора от селото се надяват да си намерят работа в новия Център, който ще съживи търговията, транспорта и обществения живот в Имренчево.

Росица Стайкова, Велики Преслав

shumenonline.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено