ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
30.07.2020
Обявиха конкурс за отдаване на терен под наем за изграждане на ТИР паркинг
30.07.2020

Общината ще гласува против заема на ВиК Шумен

С 32 гласа „за“ и 6 въздържали се Общински съвет Шумен реши представителят на Община Шумен да гласува, на предстоящото Общо събрание на ВиК, против заема от 21 059 784 лв., който ВиК Шумен иска да изтегли за изграждането на мащабния проект по изграждане на нов водопровод от язовир „Тича“ и строежа на пречиствателната станция за питейни води.

Данаил Данчев от групата на БСП  изтъкнаха, че парите трябва да постъпват на траншове, докато текат строително-ремонтните дейности, и не вижда необходимост сумата от ДДС-то да се внесе наведнъж. Той поиска да им бъде предтсавен план на паричните потоци и движението и разходи по проекта.

Представителите на дружеството подчертаха, че за да стартира процедура по изор на банки е необходимо съгласието на всички акционери, като при старирането му трябва да разполагат с цялата сума.

Без отговор останаха въпросите, които Добромир Драев от групата на ДБГ отправи към представителите на ВиК Шумен – „как ще бъде обезпечен кредита, защо ВиК не спазва договора си, кога ще актиализират бизнесплана си и каква ще бъде цената на водата след изпълнението на мегапроекта?“.

„Има риск за изпълнението на проекта. Договорът за проекта е подписан, но не са спазени условията нито по договора за стопанисване и управление, нито бизнесплана“, подчерта Драев.

„На финалната права сме. Имаме спечелена процедура, трябва да осигурим собствено участие и пари за ДДС. Смело мога да твърдя, че тези два проекта ще решат донякъде водната криза в Шумен“, контрира Светлозар Начев от групата на ГЕРБ.

Представителят на Общината обаче ще гласува със „за“  за съфинансиращия заем от 12 122 846 лв.

Припомняме, че 51% от дяловете във водното дружество се притежават от държавата, 23% от община Шумен, а останалите са разпределени между общините в областта.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено