Провериха сигнал за задимяване в Търговище
31.07.2020
Ветеран от Втората световна чества 100 години
31.07.2020

Къде отиват старите юргани и дивани?

Снимки: Росица Стайкова

Къде да изхвърляме ненужните мебели, матраци, юргани и друга текстилна покъщнина, която не става за употреба? Това  питат жители на Велики Преслав и граждани, които тези дни бяха пряко засегнати от камара боклуци до контейнер на улица „Любен Каравелов” в града. Старата покъщнина се озава там след като на собственика на имота се наложило да изпразни току-що продадената къща.

Натрупаните на тротоара дрехи и юргани ужасиха преславяни когато резилът лъсна в социалните мрежи. Оказа се, че покъщнината е на Станислав Йорданов, когото всички местни жители познават много добре. Бившият общински съветник заяви, че е натрупал камарата до контейнера след като 4 дена е обикалял от институция на институция, за да си плати и да получи разрешение за извозване на отпадъците. Въпреки, че познава нормативната уредба и знае какъв е начинът за третиране на различни видове отпадъци, не е успял да се справи със своите. „Аз си плащам таксата за битови отпадъци и имам право да поискам услуга за извозване на боклука, но от БКС ми отказаха. Отивам при общинския еколог, от там при зам.-кмета Нина Асенова, за да получа разрешително за извозване до сметището, но се оказва, че не може. До сметището имат достъп само лицензирани фирми, каквато в случая е БКС, но от там не искат да се занимават, въпреки че си плащам. На строителното сметище не могат да се изхвърлят такъв вид отпадъци и какво му остава на един гражданин – да изсипе камиона някъде, където намери за добре. Така ли трябваше да постъпя”, пита Станислав Йорданов. „Ето, по тази причина се образуват нерегламентирани сметища, защото общината не може да си решава проблемите с боклуците. Аз питам зам.-кмета, ако бях изсипал тези отпадъци на входа на Велики Преслав, до табелата и си платя акта, който ще ми направи общината, къде щяха да отидат старите дрехи и завивки. Администрацията щеше да намери начин и за мен този вариант беше по-лесен, но не го направих. Не мога да се съглася и с това, че ще изхвърлям малко по малко от покъщнината в различни контейнери из града и ще пълня с моя отпадък съдовете за смет на съгражданите си, както ме посъветваха. Това не е нормално”,  възмущава се бившият общински съветник.

Кметът на Велики Преслав инж. Янко Йорданов призна, че общината няма решение на този проблем. „Знаете, че никой не взема този боклук. Няма решение за отпадък от мебели и парцали. Те не се сепарират, не се обработват, не можем да ги рециклираме.  Затова търсим подходящ терен за площадка, която да се ползва от гражданите с такава цел”, разясни градоначалникът.

Ден след това камарата беше премахната от БКС, остана само един матрак. За него не могат да намерят място и хората се питате до кога ще стои на тротоара.

На въпроса на местни жители не може ли да се използва теренът на фирмата, която преди години изкупуваше желязо и имаше обособено място за общинска площадка, отговорът е  „не”. Теренът се използва само за съхраняване на отпадъци в контейнери, обясниха от фирмата. Тя не изкупува и не приема нищо.

Решението на този въпрос със старите юргани и дивани е в ръцете на кметската управа и общинските съветници. А проблемът не е от вчера и не касае само преславска община.

Росица Стайкова, Велики Преслав

shumenonline.bg

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено