Кметът Любомир Христов: Честит Курбан байрам!
31.07.2020
Техническа неизправност изпепели кола, човешка небрежност подпали сухи треви
31.07.2020

Язовирите „Тича“, „Ястребино“ и „Жребчево“ с критично ниски нива

Снимка: shumenonline.bg

Три язовира в страната, които се позлват за питейно-битови нужди и напояване – „Тича“, „Ястребино“ и „Жребчево“ са с критично ниски. Тревожните данни изнесоха на съвместен брифинг Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието, храните и горите.

Засега опасност от водна криза няма, към този момент водоемите могат да осигуряват нуждите на населението, земеделието и енергетиката, увери екоминистърът Емил Димитров.

„Пестим всяка капка вода от тях. Всичко, което правим е планирано и до края на мандата водна криза не се очаква. Но ще има проблем, ако засушаването продължи през следващите години. Затова е по-добре отсега да се вземат мерки и да се изградят резервни водоизточници. Предприели сме мерки, уведомили сме земеделците, че е възможно след една година, две години да настъпи криза. Може и да няма. Но по-добре навреме, година и половина по-рано да предупредиш, отколкото в последния момент да кажеш“, обяснява министър Димитров.

Язовир „Тича“ е пълен на 41%, а водата в него се пести. Въпреки критичното ниво на водоема ресорният министър смята, че вода в него би стигнала за поне две години напред. По думите на Димитров разходът на язовира е 1 620 пъти повече от притока, а двата ВЕЦ-а не работят от  август 2018 г.

„Успяваме да балансираме количеството и за няколко години питейно-битовите нужди на Търговище, Шумен и Велики Преслав са осигурени. В същото време сме подали и количества за земеделските стопани. Ако след две години заработи система „Дунав“, проблемът ще бъде напълно решен“, допълва Димитров.

Най-сериозен е проблемът при язовир „Ястребино“, който е пълен едва на 1/4 от капацитета си. „На язовир „Ястребино“ няма и никога не е имало ВЕЦ-ове. В продължение на години притокът му е малък. В момента той е пълен на 26 % от обема си“, поясни министър Димитров. Той посочи, че от язовира са дадени 6 млн. куб. м за напояване на земеделски производители през тази година.  Има заявка за още 2 млн. куб. м. за месец август. Притокът към язовира е малък и затова в момента се преценява дали да се отпуснат 2 млн. или само 1 млн. куб. м. „Законът ни задължава да отпускаме приоритетно за питейно-битово водоснабдяване. Ограничавайки количеството за тази година отправяме предупреждение, че ако продължи да не вали, догодина ще пазим водата само за питейно-битово водоснабдяване“, уточни министърът.

В язовир „Жребчево“ вода няма от години, а причината за това е сушата. Проблемът е решен чрез сложна система от канали, с която към него се подава вода от язовир „Копринка“. „ВЕЦ-овете на язовир „Жребчево“  не работят от март 2019 г. на енергиен режим. Те се включват само когато се пуска вода за напояване – водата минава през тях, но не се губи. Не е допускано тези ВЕЦ-ове да работят и произвеждат ток самостоятелно. Част от водите на „Жребчево“ заедно със сондажи отиват за питейно-битово водоснабдяване за Сливен, увери Димитров.

От двете министерства са категорични, че вода за напояване ще бъде осигурена и отричат информацията, че язовирите се точат, за да бъда произвеждан ток.

„С протести язовир не се пълни. Той се пълни с разумно управление  и намаляване на загубите“, предупреди Димитров и призова водата да се пести, за да бъдем подготвени  за евентуални неблагоприятни ситуации в следващите 2-3 години. „За всички земеделски производители годината е трудна по много причини, но най-вече заради сушата. Но за този сезон водата за напояване на земеделските производители водата е осигурена“, заяви земеделският министър Десислава Танева.

Според екоминистерството останалите язовири в страната са пълни на 90%.

Министър Димитров обяви също намерението да се изгради нова система, която да подсигури водоснабдяването на Черноморието. За целта към Язовир „Камчия“ ще се свържат и други три язовира – „Порой“, Ахелой“ и „Цонево“. Водата за Черноморието за този сезон е гарантирана през язовир „Камчия“, който е пълен на 40  % от полезния си обем, увери министърът.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено