След запитване на shumenonline.bg РЗИ изнесе подробности за заболелите в областта
10.08.2020
Конкурс за изработка на идеен проект за юбилейна награда на Община Шумен
10.08.2020

Масово тестване на работещите по газопровода край Търговище

Снимка: Областна администрация Търговище

Започва масово тестване на работниците, изграждащи газопровода „Балкански поток“ край Търговище. Предстои д абъдат взети от около 300 лица, работещи по трасето. Към момента в област Търговище има установен 1 случай на заболял работник на строежа – мъж на 60 г. от град Попово. Това стана ясно по време на провелот се днес заседание на Областният кризисен щаб за ограничаване разпространението на COVID-19 на територията на област Търговище, при зам.-областния управител на област Търговище Панайот Димитров.

По време на заседанието бе отчетено и запазване тенденцията за намаляване броя на карантинираните лица. Общият брой на поставените под карантина жители на област Търговище от въвеждане на извънредното положение в страната, считано от 13.03.2020 г., до днес е 4 290. Към настоящия момент периодът на самоизолация е изтекъл за 4 139 лица. Под наблюдение остават 151 лица, чието състояние се следи от ОПЛ (116 лица) и РЗИ (35 лица).

Актуалната епидемиологична обстановка по отношение заболеваемостта от коронавирус представи д-р Марин Йовов – главен секретар на РЗИ – Търговище. По негови думи до настоящия момент в област Търговище са регистрирани общо 38 лица, инфектирани с COVID-19, като 7 от тях са установени през първото десетдневие на месец август.

Д-р Йовов заяви, че е създадена организация за неразпространение на заразата сред работещите в стъкларските заводи от холдинга „Шишеджам“ край Търговище, заради регистрирани три положителни проби на служители или близки на такива през миналата седмица. Своевременно са взети проби на 36 лица, имащи най-близък контакт със заразените, като получените резултати са отрицателни.

В заключение д-р Йовов апелира към представителите на общинските администрации да оказват съдействие, при ежемесечното организиране на пробонабиране от персонала и домуващите в домовете за възрастни хора, лица с увреждания, ЦНСТ и др.

Членовете на Областния кризисен щаб подкрепиха и искане, отправено от директора на ДГ „Пчелица“ в Търговище за реорганизация на работата на групите в детското заведение, като одобриха предложението децата от четвърта група да бъдат разпределени в другите три функциониращи групи. Промяната се налага заради високите температури в стаята, неотговарящи на регламентираните здравни изисквания и засяга периода от 10.08. – 28.08.2020 г.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено