Любомир Христов: Благодаря на всички, които помогнаха за потушаването на пожара
10.08.2020
Масово тестване на работещите по газопровода край Търговище
10.08.2020

След запитване на shumenonline.bg РЗИ изнесе подробности за заболелите в областта

Снимка: shumenonline.bg

След запитване на shumenonline.bg „защо информацията за заболелите с Covid 19 в област Шумен е оскъдна и се свежда само до брой на диагностицираните“, от Регионалната здравна инспекция днес най-после изнесоха повече информация.

В Единния информационен портал за COVID-19, за последното денонощие, са регистрирани 3 нови случая на лица от област Шумен с положителни проби за COVID-19.

Разпределението им по общини по настоящ адрес на лицата е, както следва:

Община Шумен (гр. Шумен, с. Панайот Волов) –  2 лица: 1  жена на 67 год. и 1  жена на 44 г.;

Община Каолиново (с. Пристое) – 1 лице, жена на 38 г.;

От новорегистрираните 3 случая хоспитализирани са 3 лица. Изготвени са и са връчени 5 бр. предписания до контактните лица на потвърдените случаи за задължителна 14-дневна домашна изолация.

Направени са 32  PCR теста.

В момента на лечение в „МБАЛ- Шумен“ АД има 14 пациенти с COVID-19, единият от които е в ОАРИЛ. Двама от хоспитализираните пациенти (включително и този в ОАРИЛ) са от други области (Търговище и Разград). По информация на РЗИ Разград на 7-ми август е диагностицира мъж на 63 г. от село Вазово, община Исперих. Лицето е потърсило медицинска помощ в „МБАЛ – Шумен“ АД. Взет му е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/, който е изследван в лабораторията към УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Мъжът е със следните придружаващи заболявания: Мозъчно-съдова болест, състояние след прекаран инсулт, исхемична болест на сърцето.

Общо за област Шумен случаите, с регистрирани положителни проби за COVID-19 в информационната система, достигнаха 192 лица. Настанени в лечебни заведения са 12 пациента; с леки симптоми или без симптоми на домашно лечение са 20 лица; излекувани са 153 лица; починалите са 7 лица. Медицински служители, при които е констатиран COVID-19, са общо 6 лица.

Лицата, поставени под карантина в област Шумен са 230.

Продължават епидемиологичните проучвания от служителите на Регионална здравна инспекция – Шумен за установяване и предприемане на мерки към положителните и контактните лица.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено