22 шивачки от шуменско предприятие с Covid, 40 под карантина
19.08.2020
Спряха изтичането на отпадни води край язовир Цонево
19.08.2020

Хванаха производител да си полива ягодите незаконно с вода от река Врана

Пелетни камини Bella от TermoDoctor.bg

На монтирана водопреносна система, отвеждаща вода за капково напояване до ягодови насаждения се натъкнаха днес експерти на Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) и Областна администрация Търговище по време на извършена съвместна проверка след сигнал за незаконно водозвемане  от  десния приток на река Врана. Това съобщават от пресцентъра на Дирекцията.

Сигналът бил подаден от кмета на село Осен, чрез областния управител на област Търговище. При проверката било констатирано наличие на монтирана водопреностна система, състояща се от всмукателен водопровод и помпен агрегат, потопен в реката, отвеждащ вода за капково напояване на масив с ягодови насаждения, собственост на физическо лице, без разрешително за водовземане от повърхностен воден обект (ПВО) в нарушение на Закона за водите (ЗВ).

 

На място собственикът на имота декларирал, че е изградил системата собственоръчно, във връзка с което са дадени две предписания: да демонтира изградената система с помпеното оборудване и да декларира иззетото количество вода от реката.

В БДЧР за последния месец са регистрирани множество сигнали за незаконно водовземане, като нарушителите  проявяват все по- голяма изобретателност в изграждането на различни преносими съоръжения за отнемането на води от водните обекти и/или отклоняването им от тях.

БДЧР напомня, че незаконното водовземане е наказуемо  по  чл. 200, ал.1, т. 1 от ЗВ и глобите и санкциите може да достигнат от 150 – 25 000 лв., в зависимост от незаконно иззетите количества, като за повторно нарушение глобата или санкцията е от 1000 лв. до 50 000 лв.

Издаването на разрешително за използване на ПВО се извършва по реда на глава четвърта от Закона за водите. Условията, при който се предоставя правото за водовземане от ПВО се съдържа в „Наредбата за ползване на повърхностните води“ и се контролират от БДЧР.

За ползваното количество вода от ПВО се заплаща такса, определена в Тарифа за таксите за водовземане, за ползване на воден обект и за замърсяване.

shumenonline.bg

1 Comment

  1. Митко Ангелов каза:

    Забраната за ползване на вода за поливане на малки селски зеленчукови градини е опит да се спре нормалния живот на село и да се толерират големите зеленчукопроизводители с цел те да диктуват цените на зеленчуците, т. е. толерира се монопола в държавата. Това е престъпление спрямо бедните селски жители, защото държавата ликвидира доставката на вода до тях и така ги обрича на бедност и глад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *