4 години затвор за Марешки заради изнудване
14.09.2020
Хладна сутрин, затопляне и слънце през деня
15.09.2020

Ръст на заболелите от Covid в Търговищко, капацитетът на болницата е на предела си

Снимка: Областна администрация Търговище

Пелетни камини Bella от TermoDoctor.bg

Извънредно заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса заради повишаващият се брой на заразените с коронавирус жители на област Търговище се проведе днес. На заседанието стана яснно, че капацитетът в Инфекциозно отделение на МБАЛ Търговище  е почти запълнен.

Изпълнителният директор на МБАЛ – Търговище д-р Иван Светулков акцентира върху значително намалелия брой свободни легла в Инфекциозното отделение на областната болница. Той подчерта, че в МБАЛ – Търговище имат готовност да обособят и други помещения за лечение на пациенти с коронавирус, но това не бива да означава, че биха могли да бъдат хоспитализирани всички установени случаи на заразяването. Затова по-леките случаи би било желателно да се настаняват в другите две многопрофилни болници на територията на областта. Д-р Светулков отправи предложение към областния управител за закупуване на апаратура за изследване на пробите от PCR-тестовете на територията на област Търговище. Това би довело до по-бързото узнаване на резултатите от взетите секрети, както и до спестяване на средства за транспортиране на пробите от Търговище до лаборатории в градовете Варна и Разград. В тази връзка г-н Митко Стайков се ангажира да проучи възможностите за закупуване на необходимата техника.

Областният управител Митко Стайков сподели своите притеснени от очакван ръст в броя на заболелите в областта, поради което е необходимо да бъдат взети превантивни мерки за ограничаване разпространението на заразата. Той посочи още, че хоспитализирането на голям брой диагностицирани с коронавирус в МБАЛ – Търговище натоварва здравните работници в Инфекциозно отделение. Директорът на РЗОК – Търговище г-н Емил Стоянов и този път говори за увеличената цена на клиничните пътеки, като заяви, че е необходимо всички общински болници да сключат договори за лечение на заразени с COVD-19 пациенти.

По този начин болничните заведения ще имат приходи за лечение на инфектирани с COVID-19 и така би се намалило натоварването на Инфекциозното отделение на МБАЛ – Търговище. Г-н Стайков даде думата и на г-жа Елка Станчева началник на РУО Търговище, която запозна всички присъстващи с предприетите мерки за опазване живота и здравето на децата в учебните заведения на територията на областта.

В заключение Стайков апелира присъстващите да продължат да работят неуморно за ограничаване щетите от коронавируса. По негови думи личната дисциплина и отговорност е от съществено значение при мерките, разписани с цел да се опази живота и здравето на всички граждани.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено