Уроци по английски език за деца в Академия Катранджиева
15.09.2020
Заместник-министър Таня Михайлова откри новата учебна година в Търговище и Попово
15.09.2020

Братя Владигерови и Преславското съкровище идват на бял свят в една и съща година

Снимки: shumenonline.bg

Пелетни камини Bella от TermoDoctor.bg

Годината 1978-ма е златна за Велики Преслав и семейство Владигерови. Това изтъкна внучката на Панчо Владигеров – Екатерина пред публика в старата столица. Преди 42 години, е открито Преславското златно съкровище, тогава се раждат и близнаците Александър и Константин Владигерови. Тези думи вдигнаха на крак местната културна общественост и гостите на града, дошли заради изтъкнатите музиканти.

Снощи в центъра на малкия град, до храма „Св. Архангел Михаил” звучаха популярни творби на великия български композитор в изпълнение на трима от неговите внуци. Младите музиканти изпълниха и произведения на Бетовен, аранжирани за камерното трио от Екатерина Владигерова.

Изпълнителите признаха пред своите почитатели, че имат специално отношение към града, дал подслон на техния дядо в края на Втората световна война. Тогава семейството на Владигеров е евакуирано, за да не пострада от бомбандировките, а за да бъдат спасени творбите, произведенията са пренесени на сигурно място в съседното на Преслав село Имренчево.

Откровенията на Екатерина, Александър и Константин разтърсиха преславската публика. Концертът „Преслав по ноти”, изнесен на Кръстовден, ще остане като най-забележително за годината музикално събитие в старата столица.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено