Кметът на Шумен Любомир Христов с поздрав за първия учебен ден
15.09.2020
Огнеборци и доброволци гасиха горски пожар, тръгнал от сухи треви
15.09.2020

Звънецът би, учениците се връщат в клас

Снимки: shumenonline.bg

Пелетни камини Bella от TermoDoctor.bg

8 290 деца от община Шумен влязоха отново в класните стаи днес при нови правила и мерки. В Шумен първият училищен звънец би за 710 първокласници.

Да бъде една идея по-предпазлива и редовно да мие ръцете си, с тези заръки Цветелина Денкова  изпрати днес своята първокласничка. „Опитах се да не й натрапвам, че е нещо кой знае какво. Има всичко необходимо и се надявам, че всичко ще бъде наред. Притесненията ми са в рамките на разумното. Що се отнася за маските исля, че са твърде малки, за да се грижат за тях“, сподели Цветелина.

На празничния 15 септември по традиция днес всеки първокласник заедно с първия си буквар ще получи и подарък – книжка с послание от кмета Любомир Христов.

„Книга за първокласника“ е на издателство „Пан“. От нея бъдещите ученици ще се запознаят с основни понятия, които ще им станат ежедневие – училище, класна стая, училищен двор, занималня, съученици. Ще разберат какви пособия са им необходими за първия учебен ден, ще видят как се изписват буквите и цифрите. Но най-важното – ще научат първите уроци за историята и природата на Родината. Защото „Книга за първокласника“ е една малка книга за България, пишат в анотацията на книгата авторите Цанко Лалев и Любомир Русанов.

Това е посланието на кмета към първокласниците. То е отпечатано в началото на книжката.

Мило дете,

От днес започва твоето пътешествие в един нов свят. Ще те посрещне празнично твоето училище. Ще седнеш на твоя чин в твоята класна стая. Ще откриеш много нови приятели, с които ще прекараш най-хубавите години на детството си. Учителите ще ти разкажат за родината и родния край, за владетели и събития, които ще запомниш за цял живот. Ще те накарат да се гордееш с нашето славно и героично минало. Ще те научат да обичаш българското слово, красотата и природата на България.

Четенето, ученето, игрите и спортът ще ти помогнат да разбираш, да знаеш, да мислиш, да общуваш, да се справяш с трудностите и да постигаш успехи.

На добър час!

За първи път в историята учебната година започна в условия на извънредна епидемична обстановка и при засилени мерки за сигурност. Официални тържества се проведоха само за децата от първи, пети и осми клас. Останалите се събираха в класните стаи или дворовете на училищата.

Така родителите станаха част от първия по-различен учебен ден.

През тази учебна година освен учебните си пособия ученицище трябва да носят маски в общите помещения на училищата, но не и в класните стаи. Те ще трябва да се движат по различни пътеки в коридорите. В някои училища учениците ще трябва да седят по един на чин, ще влизат от различни входове и няма да учат по кабинетна система. За учителите маските или  шлемовете ще са задължителни.

При необходимост в рамките на 24 часа училищата ще трябва да преминат в електронна форма на обучение от разстояние.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено