Вандали потрошиха горското училище на платото
16.09.2020
Класна стая на открито посрещна учениците в Никола Козлево
16.09.2020

Симфониета Шумен с участие във фестивала „Софийски музикални седмици“

Снимка: shumenonline.bg

 Пелетни камини Bella от TermoDoctor.bg

Шуменската Симфониета ще участва в Международния фестивал „Софийски музикални седмици“. Зала „България“ ще посрещне нашите музиканти на 21 септември от 19.00 часа. Концертът с диригент Станислав Ушев е специално подготвен за фестивала. Пред журналисти маестрото сподели, че оркестърът е гостувал в някои от най-големите зали на Европа, но за първи път ще свири в емблематичната за българската музикална общественост зала „България“ като гост на престижното музикално събитие. „Радвам се, че пианистът Веско Стамболов, който от години живее и работи в Барселона, успя да пристигне и да бъде с нас на този концерт. Той е много добър наш приятел, имаме и дългогодишно професионално портньорство“, каза още Станислав Ушев. В програмата са включени произведения на Панчо Владигеров, Марин Големинов, Чайковски и Хенрик Гурецки.

Не е случайно, че концертът започва с пиеса на Владигеров, чието творческо вдъхновение, житейска и професионална съдба са много тясно свързани с нашия град. Участието в международния фестивал е посветено и на 170 години от създаването на първия български оркестър, основан в Шумен. Час преди концерта ще бъде представена книгата на Калина Василева „Оркестровото дело в Шумен“ – от първия български оркестър до днес. Публиката ще има възможност да разгледа и изложба от снимки и документи, съхранени в Държавния архив в Шумен и в архива на Симфониета – Шумен, която също е посветена на тази годишнина.

Станислав Ушев сподели, че програмата е сложна. „Но в това време на дисонанси и разнопосочно говорене бихме искали да внесем спокойствие и хармония с музиката, която сме подбрали. Надяваме се, че ще допринесем публиката наистина да изпита радост и удоволствие“, каза Ушев на брифинг днес в общината. Той добави, че шуменските почитатели на симфоничната музика ще имат възможността първи да чуят концерта още на 18 септември, петък, от 19.05 часа в зала „Проф. Венета Вичева“.

Участието на Симфониета Шумен в Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ се осъществява с финансовата подкрепа на Община Шумен.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено