Промени в движението заради рали „Стари столици“ в събота и неделя
16.09.2020
Набират преброители и контрольори за преброяване 2021
16.09.2020

Традицията повелява: Рали „Стари столици“ продължава

Снимка: shumenonline.bg

Пелетни камини Bella от TermoDoctor.bg

27 екипажа от цяла България ще пристигнат в Шумен за 50-тото юбилейно издание на едно от най-старите ралите у нас рали „Стари столици“.  Градът ни ще бъде представен от 6 автомобилни екипажа. Сред състезателите са шампионът Мирослав Ангелов, Йордан Атанасов, Мартин Сурилов, Георги Янков, Георги Василев. Това стана ясно на пресконференция днес с организаторите на събитието.

„В България няма друг град, който може да се похвали не само с 50 годишна история на спорта, но и с 50 поредни издания. С това издание ще затворим историята на 50 годишен юбилей на шуменския автомобилен спорт и ще започнем едно ново летоброене на автомобилния спорт с новата федерация, която беше учредена. Още през 1968 и 69 година тук са проведени два кръга от националния рали шампионат, като тогава ралито е носило друго име. Първото рали „Стари столици“ е проведено през 1970 г., а човекът дал името на ралито е покойния Румен Драганов“, разказа любопитни факти от историята на ралито Савко Панайотов, председател на СБА Шумен.

За юбилейното издание на ралито Савко Панайотов ще подари на Съюзът на българските автомобилисти първата си членска карта.

Заради пандемичната ситуация в страната тази година вътрешен градски етап няма да има. За да се избегне струпване на хора традиционното откриване пред Общината няма да се състои. Състезанието ще се проведе на 19 и 20 септември, като включва 9 скоростни отсечки, които ще са край Шумен, Велики Преслав и Върбица. Официалното откриване е в 13.00 часа в събота, пред хотел „Шумен“, където на следващия ден ще бъде и закриването на състезанието. Общата дължина на скоростните етапи е около 100 км., а общата дължина на трасето около 300 км. В първия ден на автомобилната надпревара са предвидени 4 етапа за пилотите – Велики Преслав и Върбица. През вотрия състезателен ден скоростните отсечки ще са пет Шумен – „Пивовара“, „Лозево“ и „Валерий Великов“, като последният етап ще е Power stage (Бонус кръг).

Сервизният парк ще бъде разположен в района на хотела и по булеварда след Томбул джамия. Около 75 полицаи и стюарди ще бъдат ангажирани с охраната на състезанието и трасето.

Организатори на събието са Община Шумен, Община Велики Преслав, Община Върбица, Съюза на българските автомобилисти и подкрепата на местния бизнес. По случай юбилейното издание Община Шумен съвместно с РБ „Стилиян Чилингиров“ издадоха библиографски оказател на Рали „Стари столици“.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено