Нощ на музеите тази събота
17.09.2020
Разпръскват ваксини против бяс по лисиците
17.09.2020

Отриват 165-ия творчески сезон с две премиери и два дебюта

Снимки: shumenonline.bg

Пелетни камини Bella от TermoDoctor.bg

С две премиери и два дебюта ще стратира новият 165-ти творчески сезон ДКТ „Васил Друмев“. Това стана ясно на провела се днес пресконференция с журналисти в твореческата институция.

Първата премиера е на детския спектал „Приказка за годишните времена“ по музика на Антонио Вивалди, постановката е на режисьора Съби Събев. В постановката своя дебют ще направят двете нови лица в екипа на шуменския театър Радостина Велкова и Стефан Марчев. Постановката ще се състои на 20 септември от 11.00 ч. на откритата лятна сцена на пл „Освобождение“.

„Спектакълът за най-малките ни зрители представлява невербално представление, в което основно се използва психо-физическия апарат на актьора – тялото, мимиката, жеста. Изпозлвайки природни звуци и др. подобни ще пресъздаден атмосферата на тези четири сезона“, представи спектакъла рецисьора Съби Събев.

Четирите годишни сезона ще бъдат представени от взаимоотношенията между двамата актьори.

Втората премиера е съпроводена с официалното откриване на новия творчески сезон, което ще се състои на 24 септември. Традиционното театрално шествие ще тръгне от 18.30 ч. на пл. „Кристал“, след което ще премине по централната пешеходна зона и ще спре сградата на ДКТ „Васил Друмев“. Там по традиция ще бъде запален тетатралния огън и ще бъде издигне хоругвата.

От 19.00 ч. ще започне премиерата на спектакъла „Две“ по текст на Таня Шахова, режисьор Максима Боева. В ролите на Дора Габе и Елисавета Багряна ще се превъплътят Стефани Лечева и Марияна Бранкованова.

„Това са две интересни личности от нашето литературно минало. Всички текстове в постановката имат документален характер. Мисля, че ще е интересно за зрителите да видят отвъд христоматийния образ да ги погледанат отново като човеци с техните страхове и проблеми и разбура се, да с еприпознаят в тях и да преоткрият наново тези велики личности“, разказа режисьорът Максима Боева.

Боева сподели, че заради пандемията премиерата му била отменена.  Спекаткълът е в чест на примите на шуменския театър Стефани Лечева и Марияна Бранкованова. Към екипа се присъединила и актрисата Кристина Константнова, чиято роля е на момиче, което работи в дома на писатели в Хисаря, където действието се развива.

„За това момиче Дора Габе и Елисавета Багряна значат твърде малко и твърде малко я интересува защо тези жени са велики. И това е тъжно някак си“, обясни режисьорът на спектакъла.

Заради извънредната епидемична обстановка постановките в шуменския тетатър ще се изграят при 50% посещаемост на залите. Зрителите ще наблюдават пиесите с маски.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено