Безплатни пешеходни обиколки из Шумен за Световния ден на туризма
21.09.2020
7 от новите случаи на Covid са приети в шуменската болница, още един медик се зарази
21.09.2020

Мътница иска незабавни мерки и срок за възстановяване на сондажа

Снимка: shumenonline.bg

Искаме незабавни мерки и обявяване на бедствено положение, а отговорните институции по нашия казус да се ангажират със срок за възстановяването на сондаж 5 в квартала ни. Това обявиха на пресконференция днес пред медиите жителите на шуменския квартал Мътница, които в продължение на 5 месеца бедстват заради липсва на вода.

„Досега се молихме да ни обърнат внимание, сега се искаме незабавни мерки. На 16-ти април за първи път разбрайме, че кварталът ни е изправен пред воден проблем. От тогава няма институция в България, която да се ангажира със срок за възстановяване на сондаж 5“, заяви Мирослава Димитрова, жител на квартал Мътница.

Снимки: shumenonline.bg

През 5-те месеца на безводие последвала дълга комуникация между жителите на квартала и отговорните институции, конкретен отговор кога в Мътница ще има вода обаче, няма. Миналата седмица от Министерството на регионалното развитие и благоустройство бе изпратена инфромация, от която стана ясно, че ВиК холдингът е поел ангажимент да финансира първи яетап от проекта за възстановяване на водопреносна система „Мътница“. Срок кога договорените 370 хил. лв. ще бъдат преведени по сметката на Община Шумен няма.

„В закона за бедствията има точка за превенцията. Тази превенция я извършихме ние, уведомявайки всички, молейки всички да вземат отношение преди да се стигне до безводие. От тогава досега няма решение, ние сме в бедствено положение – на 84 часа половината квартал има вода, другата няма“, обясни Димитрова.

Осигурените три водоноски за Мътница стоели празни с дни, а хората си набавяли вода от съседни населени места – Мадара, Макак, Шумен и др.

Липса на питейна вода с дни провокирала жителите на квартала и да се обърнат към хората, от които зависи водата да потече от чешмите им. След като изчерпали всички цивилизовани варианти, мътничани предприеха протестни действия. Така вече 18 дена те са по улиците на Шумен. Хората са категорични, че няма да преустановят протестите си в Шумен, докато в квартала им не бъде обявено бедствено положение,  а възстановителните дейности незапочнат. Като крайна мярка на действията си жителите са готови да предприемат блокиране на пътища и дори завеждане на колективен иск.

„Представите си какво значи едно домакинство от 4 души да си набави вода. Представете си как се мият чинии, как се къпем, как перем, как се поддържа хигиена, как се готви и всичко това в обявена извънредна епидемична обстановка“, каза Нели Попова.

В квартала има много млади семейства с малки деца, както и възрастни хора, които са неподвижни и трудно могат да си набавят вода.  Жителите на квартала се надяват на помощ от Единната спасителна система, тъй като вече пети месец нито една институция не е доставила питейна вода за най- уязвимите под формата на помощи.

Мътничани апелираха за съпричастност и незабавни действия.

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено