Осъдиха Община Шумен заради 135 хил. лв. стари задължения към Титан БКС
22.09.2020
Благотворителна работилничка за Коки
22.09.2020

Хористи обявиха своята независимост: Пеят под името на обичаната проф. Венета Вичева

50 хористи обявиха своята независимост днес и в писмо до медиите съобщиха, че от тук нататък ще пеят под името на обичаната от всички проф. Венета Вичева – носител на редица награди, дългогодишен диригент на смесен хор „Родни звуци“, създател на Детски хор „Бодра песен” и на специалността „Музикална педагогика” в ШУ.

Ето и официалното писмо изпратено до медиите:

Уважаеми съграждани,

Скъпи колеги и приятели,

Обръщаме се към всички вас, за да дадем повече светлина на всичко случило се до този момент с нас, като хор.

В първите месеци на 2020 г. ние, ръководството на Смесен хор „Родни звуци”, започнахме разговори с НЧ „Добри Войников-1856”, в лицето на председателя Николов и секретаря Палазова за осъществяване на мероприятията през тази календарна година. Това включваше участия в конкурси, фестивали и мести инициативи. Срещите не минаваха добре. Напротив! В някои от тях бяха извивани ръцете на диригента и на някои от членовете на ръководството, което беше избрано измежду всички хористи на състава. Ръководство, което отявлено търсеше най-доброто за този хор. През изминалите две години диригентът Христо Атанасов беше подлаган на системно мачкане от представляващите, що се касае до хора, тъй като диригента бе избран за член на Настоятелството на Читалището, а там не се харесваше, че той настояваше много за „Родни звуци”. В един момент се разбра, че същите представляващи читалището са направили тихомълком регистрация на марка с името на хора, който не са създали те, за което НЕ са искали мнение и становище нито на Настоятелството, нито на Хор „Родни звуци”, нито са съгласували това с Община Шумен. В същите тези месеци на 2020 г. нещата започваха да стават непоносими. Диригентът обяви, че ще напусне читалището, а хоровото ръководство обяви, че застава плътно зад него. През април 2020 г. основната част от Смесен хор „Родни звуци”, който е създаден през 1898 година в град Шумен, от 16 изключителни и родолюбиви шуменци, където пеят мъже и жени, наследници на традициите, поставени от техните дядовци, а по-късно и майки и бащи, решихме да учредим Сдружение в обществена полза, което нарекохме по същия начин – „Смесен хор „Родни звуци”. Целта ни беше да се откопчим от задушаващата примка на читалищната управа. С времето разбрахме, че една голяма част от членовете и на читалището са добре подготвени и подбрани, за да са на същото мнение, като на председателя. Дори нещо повече – хора, популярни личности в Шумен, които привидно бяха в наша подкрепа, на тазгодишното Общо събрание на Читалище „Д. Войников-1856” се изправиха и ни нарекоха „крадци на интелектуална собственост”. Не стигаше това, а се намесиха и разследвани от прокуратурата на РБ бивши кметове и други съмнителни субекти, които искаха политически да ни сграбчат и отново да ни задушават.

Лъч светлина.

В началото на месец май внесохме Отворено писмо до Общинска администрация, в което изказвахме своето желание да приключим страницата с Читалището. Дойдоха заплахи от скъпи софийски кантори, поръчани от същите Председател и Секретар на НЧ „Д. Войников-1856”. Заплахите бяха свързани с името. Над 60 години Хор „Родни звуци” е бил своя собственост, да се разбира на хористите, които пеят в него. По-късно той преминава към Читалище „Д. Войников”, което към онези времена е било много добър домакин, и така до последния управленски ден на Ю. Аврамов, дългогодишен председател на НЧ „Д. Войников”. Много хора от нас свързват името му с успехи, с развитие, с прекрасно отношение, и най-вече – с човечност! От тогава насам нещата са много различни. Та, това, че близо 60 години Хор „Родни звуци” е колектив към най-старото шуменско читалище не дава правото на сегашния му председател и секретар да си присвояват заслугите по създаването на хора със същото име. Хората, които нямат общо с музиката, дори, си регистрират хор.

След всичките писма, заплахи, клевети по наш адрес, какви ли не гнусни и мръсни обиди, въпреки всичко, ние решихме да опитаме още една стъпка, в името на хора! Срещнахме се с Постоянната комисия по култура към Общинския съвет на Шумен. На срещата бяха поканени членовете на  Настоятелството на Читалище „Добри Войников-1856”. Никой от тях не дойде. Там беше екс кметът Костов и Светлин Пламенов, близко стоящ до хора в годините назад, днес близко до читалищната управа. Идеята ни беше да поговорим, да поясним отново ситуацията, да не се стига до публични разправии, каквто се и случиха… Видиш ли, читалището, което получава дебела субсидия за хор – държавна, което има куп празни щатни бройки, неназначени, получава и добро финансиране от Общината, в същото време няма пари за този хор, към който има куп претенции. Никой от читалищната управа не сметна за нужно да се проведе разговор с всички нас, близо 50 човека. Напротив. В едно от заседанията си през юни Председателя на Читалището връчи заповед за дисциплинарно уволнение на нашия диригент, зад който застанахме всички. Държим да се знае, че тази заповед е еднолично решение на председателя, като същата не бе подложена на гласуване от Настоятелите, които имат ролята на Управителен съвет. Просто те нямат думата…това е болната истина.

Първото ни участие без име.

След многото претенции на Читалищните двама нямаше как да излезем с името „Родни звуци” на сцена, защото те чакаха да ни осъдят за името, което е създадено от нашите предци… трагично, но истина.

В един от топлите летни дни една част от дългогодишните хористи отправиха предложение до диригента и ръководството – хорът да носи името на най-дългогодишния си диригент, почетен гражданин на Шумен, носител на редица награди, създател на Детския хор „Бодра песен” и на специалността „Музикална педагогика” в ШУ, безспорен авторитет – ПРОФ. ВЕНЕТА ВИЧЕВА. Идеята бе приета единодушно. Голяма част от певците бяха израстнали с проф. Вичева. Новите хористи знаеха много добре коя е тя, какво е дала на Шумен и България и също бяха съпричастни. Отправихме запитването си до г-н Томислав Вичев, племенник и единствен наследник на проф. Вичева, който преди години създаде фондация с нейното име, която да подпомага музикалната ни култура, в нейна чест и памет. Разбира се, г-н Вичев даде писменото си съгласие, а такова бе поискано и получено от Ректорското ръководство на ШУ „Еп. Константин Преславски”.

С вдигната глава съобщаваме на всички шуменци, колеги, приятели, и на тези, които милеят за шуменското хорово изкуство, и създават редица пречки, че основният състав на Смесен хор „Родни звуци” от днес ще пее с името на голямата и много обичана от всички ни проф. Венета Вичева.

Този хор вече се нарича Смесен хор „Проф. Венета Вичева”, както сме регистрирали сдружението в обществена полза. Съставът вече е редовен член и на Българския хоров съюз.

Моля, имайте предвид, че ние – хористите, корепетиторът г-жа Жанета Кацарова и диригентът д-р Христо Атанасов уважаваме и тачим името на проф. Вичева! Нашата цел е да развиваме хоровото дело на Шумен, стъпвайки по пътечките на проф. Вичева.

Благодарим на всички, които ни помагаха, подкрепяха и го правят и днес!

На многая лета!

Първата изява на Смесен хор „Проф. Венета Вичева” ще бъде в концерта, посветен на 50-тата годишнина на Градски духов оркестър „Миаил Биков”, който ще се състои на 10 октовмри в ДКТ „Васил Друмев” от 18:30.

От Хоровото ръководство на Смесен хор „Проф. Венета Вичева”

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

 

2 Comments

 1. ааа каза:

  Ееееееееееее, осрахте се с претенции!

  • Ивелин Иванов каза:

   Ти ааа , който не смееш да си напишеш името, къде видя претенции.
   Напротив нямаме никакви такива към читалището, те имат претенции, че притежават “ Родни звуци“ и даже си събраха някаква групичка от има няма десетина души. Чакаме с нетърпение първата им изявя. А колкото до нас, Смесен хор “ Проф. Венета Вичева“ , заповядайте на 10 октомври в театъра. Явно нямаш име и мозък, но дано да имаш очи и уши.

   Ивелин Иванов – член на ИСТИНСКИЯ ХОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено