Covid и в „Социално подпомагане“
15.10.2020
Спасиха паднала в ров кошута
15.10.2020

Велики Преслав домакин на кампанията „Бъди войник“

Националната информационна кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“ ще гостува за първи път във Велики Преслав на 16 октомври.

От 15 ч. на площада пред читалище „Развитие 1874“ ще бъде разположена информационна борса за набиране на войници и матроси, в която ще участват представители на видовете въоръжени сили и на Централното военно окръжие, както и представители на Те ще разясняват възможностите за  постъпване на работа в Българската армия, ще отговарят на въпроси за наличните вакантни длъжности, за начините и сроковете за кандидатстване.

На място присъстващите ще могат да разгледат и образци на техника и  въоръжение. Военнослужещи от военно формирование 34200 – Шумен от състава на Сухопътните войски, с командир полк. Добромир Добрев, ще представят артилерийските системи: БМ 21- „ГРАД”, 122 мм М-30 гаубица и  152 мм Д-20 оръдие-гаубица. А военнослужещи от военно формирование 540600 – Шумен, с командир подп. Георги Георгиев, ще представят образци на леко стрелково оръжие 7.62 автомат „Калашников”, 9 мм пистолет „Макаров”, ръчен противотанков гранатомет, 7.62 мм полева картечница „Калашников”, снайперови пушки „MSG” и „Драгунов”, както и камуфлажно облекло нов образец, тактическо елече и каска от кевлар. Военнослужещи от Военноморските сили ще запознаят посетителите с възможностите за водолазно оборудване на Морския специален разузнавателен отряд.

Част от богатата програма на кампанията „Бъди войник“ във Велики Преслав са и три изложби. От 13.00 до 18.00 ч. в Археологически музей ще може да бъде разгледана изложбата „Въоръжението на българите от края на XVIII в. до началото на XX в.”.  В 15.30 ч.  във фоайето на Общината ще бъде открита изложба „Светът за българския воин”. В 16.00 ч. в фоайето на народно читалище  „Развитие 1874” ще бъде открита изложба  „7-и Преславски полк – памет за бъдещето“. Посещението на всички изложби ще се осъществява при спазване на обявените противоепидемични мерки на закрито.

Мобилизацията на 7-и пехотен Преславски полк за участие в Сръбско-Българската война ще бъде пресъздадена с историческа възстановка от членове на регионалните клубове на НД „Традиция“ в Шумен, Търговище,

Добрич, Велико Търново, Велики Преслав. Тя ще започне в 17 ч. на площада пред читалище „Развитие 1874“. В нея ще се включи и дамски клуб „Български водици“.

Проявите във Велики Преслав ще завършат с вдъхновяващ и емоционален концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. Той ще започне в 18 ч. на площада пред читалището, а при лошо време – в залата на читалище „Развитие 1874“. Входът е свободен.

Кампанията „Бъди войник“  в гр. Велики Преслав се реализира от Министерство на отбраната, с любезното съдействие на Общинска администрация. Нейната цел е да популяризира възможностите за постъпване на служба в Българската армия, вакантните длъжности, условията и начините за кандидатстването, както и да насочи вниманието на младите хора към професионална реализация във въоръжените сили. Една от основните цели на кампанията е обогатяването на патриотичното възпитание на подрастващите.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено